In navolging van steden zoals Kopenhagen, Berlijn en New York krijgt ook Antwerpen een mobiel openluchtzwembad. Deze zomer meert het zwembad aan. Eerste locatie is het Kattendijkdok op het hippe Eilandje.

De badboot is momenteel nog onder constructie in Nederland. Voorlopig loopt alles volgens schema en opent het nieuwe zwembad in augustus 2012. Uitbater V-zit is opgetogen met de huidige stand van zaken. Vorig jaar in juni schreef de stad Antwerpen een wedstrijd uit voor de openbare aanbesteding van het project. "We weten pas sinds september 2011 dat wij het project mogen uitbaten dus het is een race tegen de klok. We werken met man en macht om alles op schema te houden," zegt Philip De Prest van V-zit.

Tienjarenplan

V-zit kreeg een concessie van tien jaar toegewezen. Volgens de plannen blijft de badboot zeker drie jaar in het Kattendijkdok voordat het wordt verplaatst. Door gebruik te maken van verschillende locaties worden ook andere plekken op het Eilandje in de kijker gezet.

Het mobiele zwembad past binnen het zogenaamde Waterplan+. Op die manier wil Antwerpen de stad opnieuw verbinden met het omringende water. De stad investeert 148.900 euro per jaar voor een periode van tien jaar. Door die subsidies en het organiseren van evenementen door het jaar kan V-zit de toegangsprijs voor het zwembad tot vier euro beperken.

Met het Museum aan de Stroom (MAS) op wandelafstand valt te verwachten dat het openluchtzwembad ook een publiekstrekker wordt. Vrees voor overlast is er echter nog niet. Leo Verbeke van stad Antwerpen: "Momenteel zijn er nog geen buurtbewoners rondom het Kattendijkdok maar die wijk - de Cadixwijk - is wel in ontwikkeling. Daarom houden we op regelmatige basis overleg met V-zit om de situatie te bekijken.

Zwemmen in de dokken

Het openluchtzwembad omvat een groot bad en een plonsbad. Kleedhokjes, douches en ligbedden zijn ook voorzien. Het zwembad is ingebouwd in een duwbakboot, een schip dat door andere schepen voortgeduwd wordt. Het gevaarte is 120 meter lang en 25 meter breed. Het grote bad is 30 meter lang en 9.5 meter breed met een diepte van 1.35 meter. Het plonsbad meet 10 meter bij 9.5 meter en is 40 centimeter diep. Beide zwembaden samen hebben een capaciteit van maximum 149 personen.

Het wateroppervlak van het zwembad zal op een minimaal hoogteverschil van het water in de dokken liggen. Zo krijgen zwemmers de illusie dat ze in het dok zelf zwemmen. In de wintermaanden worden de zwembaden omgebouwd tot een outdoorschaatsbaan.

Milieu

Het zwembad wordt een duurzaam project. Door gebruik te maken van geavanceerde technieken wordt het milieu zoveel mogelijk ontzien. Het zwembadwater wordt verwarmd door warmte aan het water in de dokken te onttrekken en een zuiveringsinstallatie met riet zuivert het afvalwater op een ecologische manier.

Exclusieve ontspanning

V-zit is er alvast klaar voor volgens De Prest: "Wat ons betreft wordt dit een mooi project. Het geeft de stad een meerwaarde en ook de Antwerpenaar heeft weer iets nieuws om van te genieten. We willen de bezoeker een exclusiviteit en ontspanning aanbieden op een toplocatie."

Op de exacte datum van opening blijft het voorlopig nog wachten.

© 2012 - StampMedia - Leen Baeten


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 14/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 14/04/2012