© Peter Hogan / Flickr

Wie ‘Pakistan’ in westerse landen hoort, associeert het meteen aan een onderdrukkend en conservatief land waar mensen ongelijk behandeld worden, vrouwen gedwongen worden om bepaalde regels te volgen en een patriarchisch systeem regeert. De wereld van fake news en media brengt weerzinwekkende nieuwsfeiten naar buiten die niet alleen het land in een negatief daglicht zetten, maar ook politieke consequenties hebben. En het zorgt ervoor dat ook Westerlingen met Pakistaanse roots zich dubbel zo hard moeten bewijzen.

Op 11 december 2020 kwam het discours rond het fenomeen van fake news over Pakistan ter sprake. Uit een onderzoek en rapport dat het in Brussel gevestigde EU Disinfo Lab op 11 december 2020 publiceerde, bleek dat India al vijftien jaar lang een desinformatiecampagne voerde om via fake news aartsrivaal Pakistan te beschadigen in de internationale gemeenschap.

Het onderzoek toont aan dat er minstens 750 valse mediakanalen werden opgericht om valse negatieve informatie over het land te verspreiden. Verschillende Indiase organisaties waren betrokken bij de campagne en werkten op regelmatige basis samen met het Indische nieuwsagentschap ANI. Het onderzoek werd opgepikt door verschillende internationale media.

“Het is het grootste netwerk dat we hebben blootgelegd”, zegt Alexandre Alaphilippe, directeur van EU Disinfo Lab in een artikel van BBC dat op 10 december 2020 verscheen. Het onderzoek spreekt van netwerken die tot doel hadden om Pakistan op internationaal niveau in diskrediet brengen. Die netwerken deden dat door zowel de VN-Mensenrechtenraad als het Europees Parlement te beïnvloeden in hun publieke opinie en besluitvormingen.

Fake news over Pakistan belemmert de broze vrede tussen beide landen. De huidige Pakistaanse premier Imran Khan pleit voor meer politieke vrede tussen Pakistan en India, maar kleine groepen blijven de vrede verstoren en propaganda voeren.

Als Belg met Pakistaanse roots betreur ik die feiten enorm. Nepnieuws, valse berichten en hoaxes bestaan al decennialang, maar door de macht van sociale media en de omvang van de beschadigingscampagne is het imagovan Pakistan negatiever dan ooit.  Veel mensen zijn geneigd om meteen te geloven wat ze op sociale media lezen en zien. Daardoor moeten gewone Pakistanen en mensen met een Pakistaanse achtergrond die elders in de wereld leven, al jaren leven met negatieve vooroordelen over hun land (van herkomst) en hun cultuur. Nieuws over de rijke Pakistaanse cultuur, kunst, tradities, en het talent en engagement van de Pakistanen wordt verdrongen door valse beweringen en door haat ingegeven informatie die erop gericht is zoveel mogelijk beschadiging aan te brengen.

Er is nog een lange weg te gaan om die negatieve beeldvorming om te zetten in een positieve. De vooroordelen zullen ons nog lang blijven achtervolgen, maar door onze stem niet te laten ondrukken en te laten ondermijnen kunnen we dat veranderen. De positieve nieuwsberichten over Pakistan, zoals de uitgave van nieuwe boeken en series die taboes en sociale issues in Pakistan doorbreken, de verhalen over geëngageerde en innovatieve Pakistanen, de nieuwe wetgeving die transgenders in Pakistan beschermt en gelijke rechten geeft, het zijn verhalen die we nooit in onze reguliere media lezen hier in het Westen. Dat zorgt voor een eenzijdig beeld over Pakistan en de Pakistanen. Het meticuleuze onderzoek en de publicatie van de resultaten door EU DisinformLab zijn daarom van ontegensprekelijk belang.

Pakistan is een land dat veel vooruitgang maakt en kansen geeft aan getalenteerde jonge artiesten, activisten en kunstenaars. Pakistanen verdienen het om in de schijnwerpers gezet te worden. Langzamerhand zie je een modernisering binnensluipen en ook kwetsbare groepen hebben door de jaren heen een volwaardige plaats gekregen in de maatschappij.


Dit artikel werd gepubliceerd door Mirari op 26/03/2021

vorige volgende