Is paardrijden voor iedereen weggelegd? Of enkel voor rijkeluiskinderen? Volgens jongeren uit de manege 'Dagen van het Paard' in Leopoldsburg kan iedereen deze sport beoefenen. De liefde voor het paard telt.

De kosten bij paardensport kunnen oplopen tot ettelijke duizenden euro's. "Maar voor amateurs liggen de uitgaven lager", stelt ervaren ruiter Heidi Vanendert. "Een paard om in het bos te rijden kost minder dan de deelname aan een jumpingcompetitie. Daar moet je inschrijvingsgeld betalen en heb je een trailer of vrachtwagen nodig."

Elite-imago

Het elite-imago van paardrijden stamt uit het verleden. Enkel de 'hogere bevolkingsklasse' kon zich vroeger een dure uitrusting veroorloven. Maar die prijzen dalen.

Afschrikwekkend duur?

Toch denkt ruiter Jessica Timmers nog altijd dat het dure prijskaartje mensen afschrikt. "Ik heb een vriendin die niet kan paardrijden omdat de kosten te hoog oplopen. Haar zus rijdt ook al paard." Vooral stalling, voeder en medische verzorging maken de sport duur. De aankoop van het paard is niet de grootste kost.

Sociaal getint

Manege 'Dagen van het Paard' geeft mensen met een fysieke of mentale handicap de kans om gratis paard te rijden. Wekelijks komen groepen uit de zorginstellingen Berkenbos, de Schakel en de Heugel over de vloer. Voor hen is dit een vorm van therapie, plezier en ontspanning. "Dit is een van de weinige sociaal geëngageerde maneges", verduidelijkt stalmeester Marleen Maas.

© 2011 - StampMedia - Kim Heijermans en Marieke Stulens, Foto: Sven Moreels


Dit artikel werd gepubliceerd door ExtraSport op 18/03/2011