Als hippe vogels willen we altijd meedoen met de nieuwste trends. Via Instagram, celebrities, (pseudo) wetenschappelijke onderzoeken en andere informatiekanalen worden we overspoeld met verschillende voedingshypes. Wie weet nog wat te eten? Misschien moeten we gewoon niets meer eten? #firstworldproblems

KOOLHYDRAATARM

Koolhydraten zijn een soort suiker. Er bestaan snelle en trage suikers. In een koolhydratenarm dieet worden vooral de snelle koolhydraten vermeden. Die zitten in aardappelen, brood, pasta en andere suikerrijke voeding.

GLUTENVRIJ

Gluten zijn eiwitten die teruggevonden worden in granen zoals tarwe, gerst, rogge, spelt en haver. Sommige mensen moeten die noodgedwongen uit hun voeding bannen vanwege een intolerantie of allergie en gaan op zoek naar glutenvrije koekjes, broden, ontbijtgranen en sauzen.

INSECTEN FOOD

Insecten zijn een nieuwe voedingsbron en –hype en zitten boordevol vitamine A en B. Bovendien is de productie van insectenvoedsel milieuvriendelijker en duurzamer. Sprinkhanen, larven of termieten bijvoorbeeld zijn insecten die gefrituurd of gebakken worden. Maar let op, niet alle insecten zijn eetbaar.

RAW

In een rawfood-dieet eet je vooral plantaardige voeding. De voeding wordt niet vooraf gekookt, gebakken of gebraden, maar alles wordt rauw gegeten.

SUPERFOOD

Superfood is een reclamewoord. Het slaat op alles waarin een hoge hoeveelheid vitaminen, mineralen of antioxidanten zit. Gojibessen, chiazaad en tarwegras zijn dus exotischere en vooral duurdere opties voor knoflook, noten en vette vis.

DETOX

Met een detox wil je je lichaam ontdoen van opgestapelde giftige stoffen. Je drinkt gedurende een paar dagen fruit- en groentensappen en eet geen vast voedsel.

BIO

Biologische producten worden zonder chemische pesticiden of kunstmest op een dier- en milieuvriendelijke manier geteeld.

ORGANISCH

Puur natuur. Onbewerkte voeding zonder E-nummers, kleurstoffen en smaakstoffen.

VEGETARISCH

Veggies eten geen vlees, vis, schaaldieren of insecten. Proteïnen halen ze uit vleesvervangers als quorn, seitan en tofu.

VEGAN

Veganisten gaan verder. Ze bannen alle dierlijke voeding, dus ook producten afkomstig van dieren zoals zuivelproducten, eieren en honing.

© 2016 - StampMedia - Sara Himpe en Wisse Overbeek; illustratie: Adriaan Standaert

---

Dit artikel werd gepubliceerd door NewsMonkey op 20/12/2016