(PIDMAG) Seks op tv, seks op school, seks op straat, seks overal. Niemand kan eraan ontsnappen. Maar Celien Mathieu (22) doet het niets. Ze is aseksueel en voelde zich nog nooit seksueel geprikkeld. “Een naakt lichaam is voor mij gewoon een naakt lichaam, niets meer dan dat.”

Celien praat open over haar seksuele geaardheid. Ze verzwijgt haar aseksualiteit niet voor haar familie en vrienden. “Het is niet zo dat je als aseksueel persoon uit de kast komt, maar het is ook geen geheim. Soms praten we er wel eens over, maar nooit expliciet. Mijn mama gelooft niet dat er zoiets als aseksualiteit bestaat, maar dat zorgt niet voor spanningen tussen ons.”

Celien krijgt ook met andere vooroordelen af te rekenen. “Bij de term aseksualiteit denken mensen meteen aan planten of dieren die zich aseksueel voortplanten. Of ze gaan ervan uit dat aseksuelen allemaal mensen zijn met sociale beperkingen, dat ze een trauma hebben opgelopen of dat ze gewoonweg seks verafschuwen. Jongeren kennen het vaagweg, maar aan volwassenen moet ik bijna altijd uitleggen wat het juist is. Zelfs mijn psycholoog vindt aseksualiteit een probleem dat behandeld moet worden.”

Celien trekt zich niets aan van wat mensen zeggen, maar om ongemakkelijke situaties in holebikringen te vermijden, noemt ze zich soms queer, het tegenovergestelde van straight. “Aseksuele mensen worden heel vaak uitgesloten in holebikringen. Queer wordt als term sneller aanvaard.”

Aseksualiteit

Aseksualiteit is een vrij onbekend domein binnen de seksuologie. Omdat er weinig informatie bestaat, is het voor aseksuele mensen moeilijk om hun geaardheid te bepalen. Celien ontdekte tijdens de puberteit dat ze anders was, maar ze kon het niet benoemen. “Ik wist dat ik niet hetero was en daarom dacht ik dat ik lesbisch of biseksueel was. Op mijn negentiende ontdekte ik op internet de term aseksualiteit. Ik was opgelucht dat ik mijn geaardheid eindelijk kon benoemen.”

Haar seksuele identiteit houdt haar niet tegen om toekomstplannen te maken. Ondanks het gebrek aan seksuele aantrekking, heeft Celien wel romantische gevoelens. “Ik kan genieten van knuffelen en kussen. Misschien ontdek ik over een paar jaar dat ik niet volledig aseksueel ben, maar demi-seksueel en kan ik wel af en toe seksuele aantrekking voelen. Ik denk dat ik een relatie kan hebben met een seksuele vriend of vriendin. Seks is iets tussen twee personen die elkaar liefhebben. Bij mij is de seksuele aantrekking er gewoon niet. Fysiek ben ik natuurlijk in staat om seks te hebben, en wie weet, als ik iemand graag zie, kan ik ook van de seks genieten. Tot nu toe heb ik die emotionele connectie nog niet ervaren. Wat je niet kent, kan je ook niet missen.”

© 2015 - StampMedia - Nele Van Menxel en Lauranne Staquet


Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 4 Nr.10 p. 12
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey op 12/07/2015