Angst: iedereen heeft er wel eens last van, maar wat is het eigenlijk? Wij vroegen het aan psychologe Marlies Van Kerckhoven. "Angst is in feite een normale reactie op een gevoel van bedreiging in de omgeving. Angstig zijn, kan ook nut hebben, omdat het je helpt te anticiperen op mogelijk gevaar."

1. Subjectief gevoel
Het gevoel van angst, met de drang om te vechten, te vluchten of niet op te vallen.

2. Gedachteverandering
Je bent in gedachten enkel nog bezig met het dreigende gevaar.

3 Lichamelijke reactie
Zweten, een snellere hartslag of ademhaling en verhoogde bloeddruk.

4. Verhoogde motorische activiteit
De drang om weg te lopen of hulp te roepen.

Wat is jouw grootste angst?

robert

Robert: "Met lege handen voor God komen staan. Dat mijn leven niet vruchtbaar genoeg is geweest, dat ik me niet genoeg heb ingezet voor anderen."

dady2

Dady: "Aanslagen en terreur, dat is waarvoor ik bang ben. Je weet niet op welke dag, wanneer, op welke plaats iets kan gebeuren. Het is moeilijk vandaag de dag, want je leeft met angst."

ihsane

Ihsane: "Mijn grootste angst is mezelf niet kunnen zijn. Ik heb schrik dat mensen dat willen verstoren of daartussen willen komen. Ik vind het jammer om te zien dat bepaalde mensen zichzelf verliezen."

taimur

Taimur: "Op een gruwelijke manier sterven. Dat je bijvoorbeeld op een feestje wordt aangevallen door dronken mensen die wapens bij zich hebben. Ik heb het nog niet meegemaakt, maar ik heb veel video's gezien. Sindsdien ben ik altijd op mijn hoede."

© 2016 - StampMedia - Ruth Hamels en Lisa Huberts; Foto's: Ruth Hamels


Dit artikel werd gepubliceerd door De Beiaard op 19/08/2016, Kat. 2, P.8-9
Dit artikel verscheen eerst in de PIDMAG jg.5, nr 15, p. 8-9