Ontdekkingsreizen zijn van alle tijden. Ook quarterlifers trekken er massaal op uit. De een voor een wereldreis, de ander om zich permanent in het buitenland te vestigen. Maar wat brengt die ‘youngsters’ naar hun land van bestemming? Wij vroegen het enkele quarterlifers die zich permanent in het buitenland vestigden.

Zuid-Afrika stond altijd al op mijn lijst met favoriete reisbestemmingen. Als kind heb ik er veel over horen vertellen, omdat twee broers van mijn oma meer dan vijftig jaar geleden naar daar zijn verhuisd. Ik heb dus heel wat verre familie in Kaapstad en daarbuiten. De foto’s, verhalen en mensen zorgden ervoor dat ik erg nieuwsgierig was naar dit land.

In 2011 deed ik hier mijn eindstage als leerkracht Engels. Na drie maanden wou ik niet meer weg. Toen ik terugkwam naar België, begon ik meteen naar jobs in Kaapstad te zoeken. Eind 2013 kreeg ik plots te horen dat ik was aangenomen en mijn visumaanvraag in orde was. Ik heb dus in zes weken alles in orde moeten brengen voor mijn vertrek: mijn huis opzeggen, mijn auto verkopen, mijn spullen opbergen en beslissen wat ik zou meenemen. Ik herinner me dat ik nog voor de klas stond de dag voor ik vertrok. Een hectische periode!

Geduld

In Zuid-Afrika is het altijd een "mission" om iets geregeld te krijgen: van een simkaart aanvragen tot je nummerplaat vernieuwen. Door de Afrikaanse mentaliteit gebeuren zaken hier veel minder snel en efficiënt. Als Westerling hebben wij daarvoor het geduld niet: je kan soms echt de haren uit je hoofd trekken bij een loket, terwijl die bediende je niet eens aankijkt.

Ik probeer er meer en meer rekening mee te houden, door bijvoorbeeld zelf initiatief te nemen: in plaats van te wachten op het beloofde telefoontje van de loodgieter, bel ik hem gewoon tien keer op één dag. Dat helpt meestal.

Surfboard

Er zijn dagen waarop ik denk: "Als ik in België was gebleven dan had ik nu misschien genoeg geld om een huis te kopen", en dan wil ik even heel snel verhuizen. Je denkt nu eenmaal aan de toekomst. Zeg nooit nooit, maar ik denk dat ik hier blijf. Ik luister best vaak naar speeches van Alan Watts en die praat over het leven, het doel ervan en wat belangrijk is. Zie ik mezelf liever in een eigen huis met mooie auto in Brugge met regendruppels op het raam of liever op een surfboard in de zon met de Tafelberg op de achtergrond? De keuze spreekt voor zich…

© 2016 - StampMedia - Cornelius Noll en Corianne Bartels