Woensdag 7 september organiseert Zappa een workshop evenementplanning voor jongeren in Antwerpen Zuid. Hier leren jongeren hoe ze een evenement in elkaar steken.

Zappa is een Jongerencompetentiecentrum dat inmiddels 2 jaar bestaat en gespecialiseerd is in evenementen. Jongeren uit heel Antwerpen krijgen de kans om events te organiseren met de ondersteuning van Zappa-medewerkers. Ze krijgen een zaal voor 1.000 personen ter beschikking.

Hoe meer hoe beter

"We hebben al eens eerder een workshop evenementenplanning gegeven", zegt jongerencompetentiewerkster Kelly Moons. "Maar we willen dit zeker vaker gaan doen. De meeste jongeren die deelnemen aan de workshops zijn tussen de 18 en 22 jaar oud. In feite kan je vanaf 16 jaar zeker deelnemen. Hoe meer vraag, hoe beter."

Van dubstep tot balkan

"Jongeren hebben hier alle soorten muziekevenementen georganiseerd zoals dubstepfeestjes, hiphopfeestjes of Balkan Beats", zegt Moons. Vlad Solovov (18) contacteerde vzw Kavka (een zuster-vzw van Zappa) via hun website om een evenement te organiseren en de onderhandelingen waren begonnen. "Ik heb een drum-'n-bass-event georganiseerd met 3 dj's uit Engeland en een line-up van Belgische top-drum-'n-bass-namen", zegt Solovov.

Veel volk

Events organiseren is geen exacte wetenschap vindt Kelly Moons: "Soms zijn er omstandigheden waardoor er minder mensen opdagen dan verwacht, maar hoe je zulke problemen kan vermijden, dat kom je bijvoorbeeld te weten in onze workshop eventplanning." Bij Vlad Solovov was het alleszins succesvol. "We hebben een goed publiek kunnen lokken en er was niet alleen veel volk, maar ook een ongelofelijke sfeer", aldus Solovov.

Komende events

Komende vrijdag 9 en zaterdag 10 september gaat Antwerp Open Air door aan het Noordkasteel. Dit werd georganiseerd door jongeren die hun eerste stappen in vzw Kavka en Zappa hebben gezet en ondertussen de succesvolle vzw Furthur hebben opgezet. Op 26 november organiseren Ayoub en Garcia, jongeren vanuit de buurt, het urban-event KieleR&Bee.

Organiseer je eigen event

De eventmedewerkers van Kavka en Zappa geven bij de workshop een basis evenementplanning mee. Ze vertellen de belangrijkste do's en don'ts en overlopen met de jongeren een planning en checklist. Daarna kom je alles te weten over evenementplanning in de stad Antwerpen.

Sim Codee van de vzw Soulshine, die muziekevenementen in Antwerpen organiseert, vertelt vanuit zijn ervaring hoe het is om een succesvol evenement op poten te zetten. Hij deelt praktische tips en geeft voorbeelden.

Als afsluiter mogen de jongeren zelf een voorstel doen. "Wie weet werken we het samen uit tot een écht event of feestje", zegt Moons. "Onze Zappa-event-medewerker ondersteunt je hierbij en we maken concrete afspraken of wijzen je de juiste weg."

Wie nog geïnteresseerd is in de workshop van woensdag 7 september kan ter plaatse 6 euro betalen. De workshop start om 14 uur in Zappa, August Leyweg 6 in Antwerpen.

Indien je aan een volgende workshop wil deelnemen of meer wil weten over andere workshops, mail dan kelly [at] zappaworld.betitle="".

© 2011 - StampMedia - Farah Ahaddour


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 06/09/2011