Op zaterdag 24 maart vond de eerste voorronde van het
Belgische kampioenschap poetry slam plaats in het literaire café De Tijd Hervonden in Hasselt. Vier dichters streden er om de eer om Limburg te vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale in Brussel in december.

Het Belgische kampioenschap poetry slam is een poëziewedstrijd voor Belgen van alle leeftijden. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Creatief Schrijven, in samenwerking met Espace Magh en negen lokale organisaties. De wedstrijd is al toe aan zijn derde editie, maar vond dit jaar voor het eerst plaats in Hasselt.

De Franstalige en Nederlandstalige gemeenschap vaardigen, na voorrondes in zeven verschillende steden, elk zes finalisten af om te strijden om de landstitel in Brussel. Omdat er maar vijf Vlaamse voorrondes zijn, wordt er voor de Nederlandstalige gemeenschap één extra finalist geloot uit diegenen die als tweede eindigden. De kampioen mag ons land vertegenwoordigen op Europese kampioenschappen in Antwerpen en in Reims.

Tekst en performance

Poetry slam is een vorm van performancedichtkunst, die zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten. In de jaren 90 kwam het fenomeen overgewaaid naar Europa. Sinds enkele jaren is poetry slam ook populair in België. Tijdens wedstrijden brengen de deelnemers op een soort hiphopachtige manier hun gedichten op een podium. "Een poetry slam gaat over een goede tekst, gecombineerd met een goede performance. Over het algemeen is de verscheidenheid op een slam groot en nemen er zowel dichters als rappers deel", zegt de Nederlander Marcel Linssen, die al jarenlang slamwedstrijden organiseert.

De winnaar van deze voorronde, Simon Den-Haerynck (26) uit Hoogstraten, dichtte net als de andere deelnemers al eerder. Vorig jaar won hij nog de eerste plaats op de Kif Kif Awards. Eerder deed hij mee aan open podiumavonden in Antwerpen. Zijn ervaring met poëzie stamt zowel uit zijn studies literatuurwetenschappen, als uit zijn achtergrond in het hiphopmilieu. Zelf maakt het hem niet uit of hij wint of verliest. "Ik hou niet zo van structuur. Door al die reglementen die bij een wedstrijd als deze komen kijken, voel ik me soms wat beperkt. Eigenlijk doe ik alleen maar mee voor de lol", zegt hij.

Inspiratie

Ook Tess Van Deynse (29) uit Hasselt stond al vaker op het podium. Twee jaar geleden deed ze mee aan het woordenfestival Zuiderzinnen in Antwerpen, elf jaar geleden won ze de derde prijs bij de Kunstbende. Inspiratie haalt ze uit de boekskes, de actualiteit, films en muziek. "Ik ben hier vooral voor de sfeer en voor het plezier van het deelnemen."

De andere Hasselaar in de competitie is Rien Thoma (24), een prozakunstenaar, die zich nu voor het eerst aan poëzie waagt. "Ik doe vooral mee om andere collega's te ontdekken en van hen te leren." Ondanks zijn geringe ambities behaalde Thoma een mooie tweede plaats.

Losser

De laatste deelnemer is Jan Ducheyne (41) uit Oostende. Deze professionele dichter treedt regelmatig op, met een jazzbandje als begeleiding, onder de naam De Roes. Hij is sinds zijn achttiende bezig met poëzie en heeft twee dichtbundels op zijn naam staan. "We kregen nu een tijdslimiet om onze gedichten te brengen, maar voor mij mag het gerust wat losser zijn", zegt hij.

De jury bestond uit twee zwaargewichten uit de wereld van de slampoëzie: de Vlaming Jee Kast en de Nederlander A.C.G. Vianen. Na de wedstrijd traden ze zelf ook op.

© 2012 - StampMedia - Ielse Broeksteeg en Stef Vananderoye, foto's: Daisy Tulleners


Dit artikel werd gepubliceerd door Focus op Hasselt op 04/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 04/04/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 04/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 04/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 07/02/2012, p. 8