De Antwerpse baggeraar Deme en de Federale Overheidsdiensten (FOD) zijn de winnaars van de Randstad Award. Het uitzendbureau gaf hen op 15 maart 2012 de titel 'meest aantrekkelijke werkgever in België'. Dat is het resultaat van een online bevraging waar 14.000 mensen aan deelnamen.

De respondenten beoordeelden 183 private en 29 publieke diensten. Het farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline en Techspace Aero, een bedrijf dat vliegtuigonderdelen produceert, eindigden respectievelijk op de tweede en de derde plaats in de privésector. In de publieke sector vervolledigen de Vlaamse overheid en het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid de top drie.

Aftroeven

De private sector blinkt uit op vlak van managementkwaliteiten en financiële gezondheid. De publieke sector scoort beter op werkzekerheid, loon (inclusief extralegale voordelen), toekomstperspectief, werksfeer en vele andere domeinen.

Slechts 27 procent van de ondervraagden wil graag werken in de private sector. Bij een publieke dienst is dat 43 procent. "De gemiddelde aantrekkelijkheid van de privé-werkgevers is gestegen ten opzichte van twee jaar geleden. Toch lijdt het een grote achterstand ten opzichte van de publieke dienst", zegt Jan Denys, arbeidsdeskundige bij Randstad.

Jongeren

Dirk Cuypers nam de prijs in ontvangst als voorzitter van de FOD Volksgezondheid. "Toekomstperspectieven zijn enorm belangrijk voor ons. De mensen die nu instromen hebben grote carrièremogelijkheden", zegt hij.

Studenten en jongeren onder de 25 verkiezen een job in de media. Ze plaatsen de publieke sector niet in hun top drie. Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen bevestigt: "Bij jongeren leeft de perceptie dat het niet aantrekkelijk is om aan de slag te gaan bij de overheid. Maar steeds meer ambtenaren gaan vroeger op pensioen. De overheid moet een manier vinden om vers bloed aan te trekken."

© 2012 - StampMedia - Ilkan Demir


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 20/03/2012