© Héloïse De Ridder

De titelstrijd in de derde divisie van het rugby is gestreden. Op de laatste speeldag kroonde Schilde zich kampioen, ten koste van RC Pajot. De Lennikse ploeg maakt via barrages nog kans op promotie, maar kijkt nu al terug op een geslaagd seizoen. “De tweede plek is zeker ook een mooie prestatie.”

De laatste wedstrijd van dit seizoen in derde nationale van het rugby is gespeeld. RC Pajot moest het zondag tegen Brugge opnemen, maar de West-Vlaamse ploeg gaf forfait. In Schilde werd Antwerpen verwacht voor een uiteindelijk niet zo spannende wedstrijd. Pajot wachtte in de thuisbasis in spanning af wat het resultaat werd van die wedstrijd.

Met een forfait van Brugge besloot RC Pajot om er toch een fijne dag van te maken. Ze speelden een vriendschappelijke wedstrijd tegen zichzelf, Pajot tegen Pajot. Zowel de eerste- als de reserveploeg waren aanwezig om zo het seizoen in schoonheid af te sluiten.

Top drie

Schilde won de wedstrijd in eigen huis met een score van 45-8. Zij worden dus kampioen en promoveren naar tweede nationale. Dat betekent dat Pajot tweede blijft aan het einde van dit kampioenschap, al is er weinig teleurstelling te bespeuren bij de mannen van Pajot.

Zowel de trainer als de spelers van de Lennikse ploeg blikken terug op dit seizoen met een goed gevoel. “Er was wel hoop voor de eerste plek, maar de tweede plek is zeker ook een mooie prestatie”, zegt Milan Wauterickx, kapitein van de ploeg. Dat beaamt hun trainer Tanguy Guillaume. Hij kreeg van het sporttechnisch comité de opdracht om met de mannen in de top drie  te eindigen. Die doelstelling is duidelijk bereikt, al had de eerste plek wel leuker geweest, vindt Guillaume.

“We hebben thuis tegen Antwerpen met bijna 40 punten verschil gewonnen, op verplaatsing naar daar hebben we misschien toch ons kampioenschap laten liggen” – Niels Kerre (RC Pajot)

Pajot heeft een ijzersterke thuisreputatie, maar verloor dit seizoen meer thuis- dan uit wedstrijden. De wedstrijd tegen Schilde verloren ze met 19-27. Het lijkt er op dat dit en het verlies op Antwerpen met 46-27 Pajot de das om heeft gedaan.

Daar zijn spelers Niels Kerre en Robin Van Bellinghen het over eens. “Op Antwerpen hadden we verdedigend sterker moeten staan”, zegt Van Bellinghen. “Die harde contacten en tackles zijn net onze sterkte.” Ook Kerre vindt dat ze daar steken lieten vallen. “We hebben thuis tegen Antwerpen met bijna 40 punten verschil gewonnen, op verplaatsing naar daar hebben we misschien toch ons kampioenschap laten liggen.”

“Tweede divisie net te vroeg”

Pajot is een hechte ploeg die ook dit seizoen weer toonde dat ze het verdiende om in derde nationale te spelen. Over maand spelen ze nog een barragewedstrijd tegen Black Star Charleroi, de voorlaatste in de tweede divisie. Indien ze de barrage winnen, kunnen ze alsnog promoveren naar tweede nationale, al lijkt dat geen prioriteit. “We hebben veel sterke spelers, maar tweede divisie is misschien nog net te vroeg voor Pajot”, zegt coach Guillaume.

Ook kapitein van Pajot Wauterickx deelt deze mening. “We hebben een volledige tweede ploeg nodig om in tweede divisie sterk te staan. Ondanks al het talent en de groeimogelijkheden van de spelers is de reserveploeg vaak maar nipt met genoeg, wat jammer is.”

De mannen van Pajot kijken hoopvol naar volgend jaar. “Er komt een nieuwe trainer, dus het wordt afwachten wat het volgende seizoen zal geven”, zegt Wauterickx. Kerre: “Er zal waarschijnlijk veel veranderen, maar in de positieve zin.”. De mannen van Pajot zijn altijd al een team op en naast het veld geweest. Dat zegt hun trainer die zelf acht jaar bij de ploeg speelde. “De sfeer na de wedstrijden zit altijd goed, of ze nu winnen of verliezen. Welke trainer het ook zal worden volgend seizoen, het talent en de cohesie binnen deze ploeg valt niet te negeren.”

vorige volgende