© VRT

In ‘Challas en de kost’ gaat MNM-radiopresentatrice Kawtar Ehlalouch samen met zes Vlaamse jongeren op roadtrip door Marokko, het land van hun (voor)ouders. Reporter Anir Zariohi bekeek de serie en schreef er deze recensie over.

Beoordeling van onze reporter: ★★★★
De acht afleveringen van ‘Challas en de kost’ zijn nu te zien op VRT Max.

Een serie als ‘Challas en de kost’ is nog maar zelden te zien geweest op de Vlaamse televisie. In Nederland had je wel iets soortgelijks met ‘Poldermocro’s’. In ‘Challas en de kost’ trekt
MNM-presentatrice Kawtar Ehlalouch met zes jongeren door Marokko. De groep houdt halt bij onder meer Marrakesh, Tanger en Casablanca. Voor mij mogen ze wel iets meer steden bezoeken, want Marokko heeft nog zoveel meer te bieden.

De groep ging afgelopen zomer naar Marokko en dat deed me terugdenken aan al die warme zomers die we in het land hebben doorgebracht. De perfecte tijd om naar Marokko te gaan is tijdens de zomer, want dan is het lekker warm.

Na de eerste aflevering kon je al een beetje kennismaken met iedereen en zo zag je meteen al dat er een klik was tussen iedereen. De zes hebben elk een ander beeld over Marokko. Voor de één voelt het meteen aan als thuis, voor de andere is het de eerste keer ooit dat ie het land bezoekt. Er is veel diversiteit binnen de jongerengroep, dat is fijn om te zien. Toch hebben ze alle zes iets gemeen: allemaal zijn ze een beetje op zoek naar hun eigen achtergrond.

Sardines in de Hammam

De onderwerpen die ze aanhaalden in de serie zelf waren ook interessant. Ze spraken over het geloof, over cultuur en wat er voor hen taboe was. De leukste aflevering voor mij was waarschijnlijk aflevering drie. Dat was waar ze van de Sahara naar Casablanca zijn gevlogen met het vliegtuig. Het moment van de jongens in de Hammam (een plek waar mensen zichzelf kunnen wassen of je kon laten wassen door iemand anders, red.) was grappig om te zien. Hun commentaar na de ervaring was leuk: “Die hebben mij behandeld als een sardine”, zei Ilyas. Hij werd grondig gescrobd. De volgende dag ging de groep surfen en ook dat leverde hilarische beelden op, omdat velen de hele tijd van hun surfplank vielen.

Kawtar Ehlalouch maakte haar debuut als tv-presentatrice die een hele serie draagt. Haar debuut was meer dan geslaagd en je kon zien dat zij er ook zichtbaar van genoten heeft. Ehlalouch heeft de jongeren goed gegidst door Marokko. Ik hoop haar in de toekomst vaker te zien opduiken in andere tv-programma’s.

De serie is meer dan geslaagd. Hopelijk komt er snel een nieuw seizoen!

vorige volgende