© Yassin Akouh

De Hirak-activisten Nasser Zefzafi en Mohamed Haki hebben uit protest hun mond dichtgenaaid en zijn in hongerstaking zijn gegaan. Dat bevestigt Imane Sabiri, de zus van de Marokkaanse journalist en inmiddels politieke gevangene Jaouad Sabiri.

Twee dagen nadat Nasser Zefzafi en Mohamed Haki tot twintig jaar cel werden veroordeeld, hebben de activisten besloten om in hongerstaking te gaan. Om hun woorden kracht bij te zetten hebben ze eveneens hun mond dichtgenaaid. De ouders van Nasser Zefzafi waren niet op de hoogte van het idee. Zij werden gisteren opgebeld door een medegevangene van Zefzafi die de volgende boodschap doorgaf: “Ik ben begonnen aan deze strijd (zijn mond dicht naaien, nvdr.) omdat ik geloof in mijn recht op vrijheid, en omdat ik de militarisering en de moord en ontvoering van kinderen en Riffijnse mannen en vrouwen verwerp. En omdat de gevangenisdirectie mij het medisch dossier niet wil geven. Leve de Rif en verdoemd is degene die het verraadt.”

Gebarentaal

“Momenteel communiceert Zefzafi met gebarentaal of met pen en papier met zijn medegevangenen”, aldus Wail El Asrihi, de broer van de gevangengenomen journalist Mohamed El Asrihi. Verschillende andere gevangenen zijn ook in hongerstaking gegaan en sommige zijn van plan om ook hun mond dicht te naaien.

De protesten in de Rif begonnen eind oktober 2016, na de dood van de visverkoper Mohsin Fikri in de noord-Marokkaanse havenstad Al-Hoceima. Hij demonstreerde tegen de gemeente die beslag had gelegd op zijn handelswaar. Als reactie op zijn dood, begon een massa mensen – overwegend studenten – te protesteren in de straten van Al-Hoceima. Ze protesteerden vooral tegen machtsmisbruik en onderdrukking van de overwegend Berberse bevolking door de Marokkaanse staat. De protesten kregen massaal veel bijval in de rest van het land en mondden uit in een brede beweging, waarbij onder andere een betere gezondheidszorg en beter onderwijs werd geëist voor de Rif-regio. Vogens de demonstranten investeert de Marokkaanse staat daar decennia al veel te weinig in.

Nasser Zefzafi zei tegen advocate Asma El Ouadie: ”Toen ik mijn mond open deed kreeg ik 20 jaar celstraf en toen ik hem dicht naaide met draad vroegen ze mij om hem weer te openen.”​​​​​​​ Ondertussen zouden Zefzafi en Haki de draden hebben verwijderd. Het is nog onduidelijk of ze hun hongerstaking verder zetten.

© Yassin Akouh
© Yassin Akouh
vorige volgende