In Rusland vindt momenteel het WK voetbal plaats. Over dat land bestaan nog heel wat clichés, terwijl onze kennis erover eerder beperkt is. Hoe zit het bijvoorbeeld met de Russische humor? Onze Russische reporter legt uit.

Om Russen en Belgen dichter bij elkaar te brengen, deel ik enkele grappen van Michael Zadornov, een van de bekendste Russische satirici, alsook enkele anekdoten. Brengt dit rondje moppen tappen mensen samen of niet? Jouw (glim)lach zal hierover oordelen.

Vindingrijkheid

Rusland is een uniek land waar mensen altijd onmogelijk gekke dingen doen. Het is een ‘staat van de triomf over de rede’, zegt Zadornov. Desalniettemin zijn Russen meesters in het lachen om zichzelf. Vooral om hun ongelofelijke gedachtegang, wanneer domheid en vindingrijkheid hand in hand gaan. Dat Russisch gevoel voor absurditeit en vernuft lopen als een rode draad door zijn humor. Of wat dacht u van deze van zijn uitspraken?

-Alleen in Rusland noemen we een zwart-wit tv Regenboog, handboeien Tederheid, kettingzaag Vriendschap en ballistische raketten Vrede.

- Alleen Russen komen naar het museum om zich te verwarmen.

- Alleen Russen drinken te veel thee voor het slapen gaan en dan twijfelen zij hele nacht of ze nu naar het toilet gaan of tot de ochtend wachten.

- Alleen Russische vrouwen kunnen op een galopperende manier een bus pakken.

- Alleen in Rusland wordt de weg niet gerepareerd, omdat het asfalt via de andere slechte weg niet gebracht kon worden.

- Alleen Russen zijn echte bollebozen, maar niet in hun roeping.

“Wilt u in Rusland altijd in een goed bui zijn, leer dan van de kleine dingen te genieten, bijvoorbeeld van het salaris"

Paradox

Satirisch genoeg gaat Zadornov verder met het bestoefen van het Russische karakter door de toestand van de Russische staat en regering uit te lachen:

 “Wilt u in Rusland altijd in een goed bui zijn, leer dan van de kleine dingen te genieten, bijvoorbeeld van het salaris. Klein, maar keileuk!”

Stel je voor dat er in een land 300 jaar lang geen salarissen uitbetaald worden, terwijl men wel verplicht wordt om belastingen te betalen. Willens nillens wordt dat Rusland.”

“Hoe gewichtiger een persoon er uit ziet, hoe meer die heeft gestolen – had je de gezichten van de leden van onze regering moeten zien!”

“Om ons land op te bouwen, moeten we leren om paradoxale beslissingen te nemen, omdat Rusland een land van paradoxen is”.

Grappige volksverhalen

Een goede grap kan een integraal deel zijn van onze menselijke en multiculturele samenleving. Negatieve vooroordelen uit onbegrip en onwetendheid worden met humor op een leuke manier bestreden. Hieronder deel ik volkse anekdoten die Russen van andere nationaliteiten onderscheiden. Ik geef geen garantie voor een lachbui, maar gun jezelf alvast een glimlach.

"Bij nader inzien, lijken twee Russische symbolen, de matroesjka en de fles vodka, sterk op elkaar: eerst open je de eerste, daarna de tweede, de derde,..."

Matroesjka en vodka: “Bij nader inzien, lijken twee Russische symbolen, de matroesjka en de fles vodka, sterk op elkaar: eerst open je de eerste, daarna de tweede, de derde enzovoort...”

Het wereldkampioenschap dronkenschap:
- Wie staat op de eerste plaats? Russen?
- Nee, de Finnen. Wie staat op de tweede plaats? Russen?
- Nee, de Fransen. Door wie werd dan de derde plaats ingenomen? Russen?
- Nee, Amerikanen.
- Maar waar zijn de Russen dan?
- Zij zijn de jury.

- Als er iets gedaan moet worden, contacteer dan de Chinezen.
- Als er iets onmogelijks gedaan moet worden, zoek dan enkele Russen.
- Als iets goed moet werken, bel dan naar Duitsers.
- En de Amerikanen?
- Amerikanen hoeven we niet te bellen, ze komen sowieso.

Amerikanen denken onderweg, Duitsers wanneer ze recht staan, Engelsen als ze zitten en Russen achteraf: eerst doen zij en dan denken zij hoe ze alles wat ze gedaan hebben, kunnen oplossen.

Zo, nu weet u ook welke mopjes u kan maken als de wedstrijden op het WK te saai worden.

vorige volgende