Ruim een kwart van de Vlaamse gezinnen leeft in een nieuw samengesteld gezin. Dit heeft als voordeel dat kinderen hun verjaardag en andere feestdagen twee keer kunnen vieren. Maar Nieuw Gezin Nederland (NGN), de stichting voor gezinnen met kinderen uit een vorige relatie, ziet ook een aantal valkuilen in het systeem. Onze reporter sprak hierover met een aantal jongeren in samengestelde gezinnen.

Y.C. Claesen (20) uit Diepenbeek maakt sinds 2015 ook deel uit van een nieuw samengesteld gezin. Na de scheiding van zijn ouders trok stiefmoeder Petra samen met haar drie dochters (Jill, Linn en Lizz) in bij Yorans vader, Nico. Samen met zijn twee broers, Niel en Sem, woont hij nu om de week in een gezin van acht personen. “Toen ik Petra leerde kennen, had ik wel het gevoel dat het goed zou klikken met haar. Ik maakte me vooral zorgen omdat ze drie dochters had

Kleine zussen

Yoran leefde al heel zijn leven in een gezin met drie jongens. Het was voor hem dan ook niet makkelijk om plots samen te leven met drie meisjes. “Met Jill (17) kon ik het meteen redelijk goed vinden, maar met Lizz (11) en Linn (7) ging het minder vlot.” Nog steeds stoort Yoran zich wel eens aan zijn twee jongste stiefzussen: “Ze zijn vaak heel druk en ze luisteren niet altijd naar mij. Ze komen meer dan eens ongestoord mijn kamer binnen, daar kan ik echt niet tegen.”

In het begin liet Yoran Lizz en Linn begaan. Hij durfde niet meteen zijn ergernissen te delen met zijn vader of stiefmoeder. “Ik wou geen ruzie maken. Ik kon goed overweg met Petra en wou geen onnodige problemen veroorzaken. Nu we bijna drie jaar verder zijn, durf ik het wel vertellen wanneer ik me erger aan mijn stiefzussen. Toen Lizz onlangs mijn nieuwe kam gebruikte, was ik daardoor geïrriteerd. Ik vertelde dat aan Petra, en zij gaf mij gelijk. Ook zij ergert zich soms aan Linn of Lizz. Toen ik dat wist, was het voor mij gemakkelijker om mijn ergernissen met haar te delen”, vertelt Yoran.

Ondanks de goede relatie tussen Petra en Yoran, hebben ze één keer een serieuze discussie gehad. “Papa ging zijn huis verbouwen. Toen hebben Petra en ik een discussie gehad over de kleur van de muren. Voor mij was het eigenlijk niet enorm belangrijk welke kleur het zou worden, maar ik was bang dat Petra alles zou beslissen. Ik vond dat ik meer te zeggen had over het huis van papa dan zij. Dat zorgde ervoor dat ik toen de discussie ben aangegaan.”

In twee shiften eten

In een gezin van acht personen verloopt het eten ook niet altijd even vlot. “Het gebeurt wel eens dat we met tien personen tegelijk moeten eten. Als we bijvoorbeeld Chinees eten afhalen, moeten we in twee shiften eten, omdat de tafel te vol staat. Soms zetten we de jongsten van het gezin samen aan een aparte tafel, zodat toch iedereen tegelijk kan eten.”

Op vakantie gaan is ook minder evident dan vroeger. “Ik ben nogal avontuurlijk op vlak van vakantie. Omdat Linn, Lizz en Sem nog jong zijn is het moeilijk om zo’n vakantie te boeken. In 2016 gingen we allemaal samen op vakantie naar een camping in Italië. Dat is wel leuk om met het gezin te doen, maar voor mij mocht er dus heel wat meer actie zijn. De grote omvang van ons gezin zorgt soms wel eens voor problemen. Zeker wanneer mijn vriendin en de vriend van Jill meegaan. Dan zijn we met tien. Daardoor is het bijvoorbeeld moeilijk om in een hotel te overnachten. Ook het financieel plaatje zorgt ervoor dat bepaalde vakantiebestemmingen onmogelijk zijn. Ik zou graag eens naar Egypte gaan. Als we dan met het hele gezin moeten gaan is zo’n reis een hele dure optie. Gelukkig heb ik een vriendin met wie ik samen op vakantie kan gaan”, vervolgt Yoran.

Moeilijkheden

Yoran kon zich redelijk makkelijk aanpassen aan de nieuwe gezinssituatie, maar voor zijn twee broers verliep dat iets minder vlot. “Niel had het moeilijk om dingen te accepteren van Petra, omdat zij niet zijn echte mama was. Het was voor hem ook niet makkelijk, omdat hij in die tijd in het midden van zijn puberteit zat. Mijn jongste broer, Sem, doet nog steeds anders wanneer we bij papa zijn. Mijn ouders hebben co-ouderschap over ons. De week dat we bij mama en haar vriend zijn is hij heel rustig en vrij braaf. Als we dan bij papa zijn doet hij helemaal anders. Hij durft dan wel eens een grote mond te hebben of hij wil zich dan bewijzen. Dat doet hij vooral om aandacht van papa te krijgen. Waar we vroeger met drie kinderen waren, zijn we nu met zes. Papa moet zijn aandacht dan ook meer verdelen. Daar heeft Sem het moeilijk mee.”

Volgens Yoran is het niet meer dan normaal dat Petra mee zorgt voor de opvoeding: “Ik was al achttien toen Petra bij ons kwam wonen. Mijn opvoeding was al voor een groot stuk achter de rug. Er zijn natuurlijk wel verschillen in de manieren hoe Petra omgaat met haar kinderen en de manier waarop ik omga met mijn ouders. Petra is bijvoorbeeld veel losser als het over seks gaat. Binnen mijn gezin werd daar vroeger niet zo heel veel over gepraat, terwijl Petra daar heel vlot over kan praten met haar kinderen. Dat vond ik wel heel raar. Ook vindt Petra orde en stiptheid heel belangrijk. Aangezien ik soms wel eens nonchalant durf te zijn, is dat moeilijk voor mij.”

In 2017 besloten Nico en Petra om samen in het huwelijksbootje te stappen. “Mijn jongste stiefzus, Lizz, was eigenlijk tegen de trouw. Ze had het daar echt moeilijk mee. Ik zelf had geen probleem met de trouw.” Ondanks de grote omvang die het gezin nu heeft, is het voor Yoran wel een positieve ervaring. “Het zijn echt vooral de ergernissen door mijn jongste stiefzussen die het me soms moeilijk maken. Door het grote leeftijdsverschil is het logisch dat ze dingen doen die me irriteren. Als Linn en Lizz wat ouder zijn, zal dat hopelijk verdwijnen.”

vorige volgende