© Lina Benhaj

De middelbare school DaVinci in Ronse doet al sinds 1994 mee aan Euroschoolsport, een internationale sportuitwisseling, georganiseerd door acht scholen uit acht verschillende Europese landen. Ieder jaar krijgen leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar de kans hun sportieve talenten op de proef te stellen en nieuwe Europese culturen te ontdekken.

Van 23 tot 29 april verbleven zestien leerlingen van DaVinci  in sportschool Esbjerg Gymnasium in Esbjerg, Denemarken waar de uitwisseling plaatsvindt. DaVinci is de enige Belgische school in België die meedoet aan dit project.De zeven andere landen die deelnemen zijn: Griekenland, Denemarken, Duitsland, Italië, Kroatië, Polen en Frankrijk. Alle gekozen leerlingen moeten maanden op voorhand trainen voor de verschillende gekozen disciplines zoals atletiek en volleybal. De uitwisseling begon met een uitbundige openingsceremonie met muziek en eetstandjes uit de verschillende landen. De week zal eindigde met verschillende prijzen voor de beste leerlingen in iedere discipline.

Ouided Belhoucine (18) zit in het vijfde jaar Latijn-Wiskunde. “Het is elk jaar een groot ding in onze school waarbij veel kandidaten zijn. Dit is de eerste editie sinds de coronacrisis, waardoor het enthousiasme wat is weggaan. Wij wisten er zelf niet zo veel over en het was heel druk met school, maar toch hebben we samen bijna elke dag tijdens de middag en na school voor dit getraind. Ik ben zelf soms teruggetrokken, dus neem ik deze ervaring echt als een opportuniteit om uit mijn comfortzone te komen door nieuwe mensen en omgevingen te ontdekken. Dat is een grote kans, vind ik. Een prijs is altijd natuurlijk leuk, maar ik ben eigenlijk niet gekomen om te winnen. Ik ben hier voor de mooie ervaring met vrienden.”

Ouided Belhoucine (links) en Celeste Lemarcq van de DaVinci middelbare school in Ronse. © Lina Benhaj

Celeste Lemarcq (17) studeert Wetenschappen-Wiskunde. “ Voor ik naar Euroschoolsport ging, had ik al wat sportervaring. Ik deed onder meer al schermen en yoga. Toch is het open voor iedereen, want we worden ervoor getraind. Ik had het gevoel dat mijn middagpauze goed benut was, dus dat was leuk. Ik wil niet perse beter worden in sporten tijdens deze uitwisseling, maar wel een bevestiging krijgen van mijn capaciteiten door in competitie te gaan met andere mensen vanuit andere landen. Ik hoop nieuwe vrienden te maken, mooie herinneringen bij te houden en misschien ook nieuwe dingen te hebben geleerd over nieuwe culturen.  Ik ben ook benieuwd naar de Deense cultuur, want ik was voor deze uitwisseling nog nooit naar Denemarken geweest.”

Stichting van het project

Euroschoolsport is een initiatief van het EPS-team van de Cité Scolaire Pierre Forest in het Franse Maubeuge. Sportleraar Marc Boulogne is de persoon die het idee op tafel legde. De eerste editie vond ook plaats op het lycée Pierre Forest in 1992 en de school doet sindsdien ook mee aan ieder nieuw event.

De Franse Eva Chauvency neemt ook deel aan Euroschoolsport. © Lina Benhaj

Eva Chauvency (18) zit in het zesde middelbaar en loopt school bij Pierre Forest in Maubeuge. “Er waren veel criteria’s om deel te nemen aan deze uitwisseling, omdat er veel Geïnteresseerden waren. Er werden sporttesten door de school georganiseerd om fysieke vaardigheden te evalueren, maar ook nog een Engelse taaltest om ons niveau te testen. Bijna elke dag werd er getraind, maar dat vond ik niet erg, want ik genoot echt van de tijd die ik met mijn vrienden doorbracht.”

“Ik doe zelf aan paardrijden en triatlon, dus ik koos niet alleen voor deze uitwisseling om nieuwe culturen te ontdekken, maar ook voor de sportieve ervaring. Ik weet bijvoorbeeld wel veel van België en Italië, omdat we daar niet zo ver van wonen, maar met landen zoals Griekenland en Kroatië ben ik minder bekend.. Het is dus een geweldige kans om contacten te leggen met deze culturen. Ons team verblijft bij Deense gastgezinnen, dus het is ook interessant om de Deense cultuur van binnenuit te leren kennen. Toen ik hoorde dat we naar Denemarken gingen, wilde ik dit land een beetje meer ontdekken.”

© Euroschoolsport
vorige volgende