De crisis spaart de Belgische modewereld niet. Walter Van Beirendonck is niet de eerste topdesigner die zijn winkel moet sluiten. Toch blijft het geloof in jong modetalent groot. SHOWROOM Belgium bewijst dit. Ze veroverden de Londense fashionweek en trekken op 2 maart naar Parijs.

Sinds 2007 biedt Flanders Fashion Institute (FFI) aan jonge Belgische modeontwerpers een platform voor de presentatie van hun nieuwe winter- en zomercollectie in Parijs onder de naam SHOWROOM Antwerp. Op vrijdag 2 maart trekken ze voor de tweede keer samen met Wallonie-Bruxelles Design/Mode (WBDM) naar Parijs onder de noemer SHOWROOM Belgium.

Van 17 tot 21 februari toonden vier jonge ontwerpers met Belgische roots hun collectie voor de komende winter op de modeweek in Londen. SHOWROOM Belgium trok voor de eerste keer het Kanaal over en settelde zich in het Somerset House. In Londen werd er ook samengewerkt met RA, de conceptstore uit Antwerpen. Zij verzorgden een installatie met Niels Peeraer.

Horizonten verruimen

"Londen boomt", zegt Agnes Wené, projectmanager bij het FFI, "het zet echt de deuren open voor internationale contacten. Het doel was interesse te wekken voor onze jonge ontwerpers. De reacties waren heel positief, zowel van de massaal aanwezige pers, als van bezoekers, als van mogelijke kopers. Sommigen komen in Parijs terug om de deal rond te maken."

"We wisten dat de modeweek in Londen zeer geconcentreerd is en dat er veel belangstelling zou komen omdat we ons echt in het centrum van het gebeuren hadden opgesteld", vertelt Wegné. "We hebben ons dan ook goed voorbereid met de hele ploeg, ook qua promotie. Er was een hechte samenwerking tussen de verschillende ontwerpers."

Talent in Londen

Cédric Jacquemyn stelde een herenlijn voor die vooral focust op hoogwaardige materialen en een bijzondere snit. Zijn voornaamste inspiratie is IJsland. Jacquemyn startte zijn label op na afstuderen aan de Antwerpse Modeacademie in 2010. Zijn lijn is ondertussen al te koop in topwinkels als IT in Hong Kong en RA Antwerpen én Parijs.

OMSK bestaat uit Valeria Siniouchkina (34) uit Zwitserland en Philippe Koeune (37) uit Luxemburg. De collectie bestaat vooral uit leuke prints op mooi geknipte T-shirts, sweatshirts en tops die ongewoon ogen door de details.

Alice Knackfuss (29) van a.Knackfuss studeerde mode in München en woont momenteel in Brussel. In Londen presenteerde ze haar eerste volwaardige collectie, een dameslijn gebaseerd op het mannenhemd. Haar werk is ook te bewonderen tijdens SHOWROOM Belgium in Parijs.

She's a Wolf

De vierde deelnemer in Londen is Sofie Claes van Wolf. by Sofie Claes.

Op heel jonge leeftijd wist Claes al dat ze iets in de mode wil doen en stemt hier haar studies op af. Na avondlessen patroontekenen en een voorbereidingsjaar kunsthumaniora trekt ze naar ESMOD in Parijs. Vervolgens verhuist ze naar het Amsterdamse Fashion Institute. "Antwerpen staat heel hoog aangeschreven als modeacademie, maar toch koos ik voor Amsterdam met het oog op een zelfstandige carrière. In Amsterdam wordt immers een algemenere opleiding gegeven met aandacht voor het commerciële. Ze doceren er vakken als economie en marketing."

Ze studeert in 2009 af en opent haar eigen atelier in Antwerpen in 2010. Haar lijn wordt gelanceerd onder de naam Wolf. by Sofie Claes. Ze dient haar aanvraag in bij SHOWROOM en wordt geselecteerd. "Vanaf dan hoop je bij de volgende edities natuurlijk telkens terug mee te mogen. Toen het bericht kwam dat SHOWROOM Belgium Londen wilde verkennen, twijfelde ik geen moment. Je wilt als ontwerper natuurlijk je label zo breed mogelijk verspreiden."

Succesvol samenwerken

Het FFI sloeg de handen ineen met RA. Zowel FFI als RA steunen designers in het algemeen, maar werken vooral met nieuw talent. FFI stelde voor dat RA een nieuwe jonge naam presenteerde.

"Sinds enkele maanden hangen de lederen stukken van Niels Peeraer in de winkel. Deze konden al op vele nieuwsgierige blikken rekenen. De keuze om Niels mee te nemen was dus snel gemaakt", vertelt Romain Brau, mede-oprichter van RA. "Bovendien wilden we iemand van Antwerpen meenemen om de Belgische identiteit te vertegenwoordigen." Er was heel veel positieve aandacht, dus zowel Niels als RA zijn gelukkig over de samenwerking met SHOWROOM Belgium.

Belgische grenzen overstijgen

Cedric Jacquemyn haalt zijn inspiratie in IJsland en Niels Peeraer is het in Japan gaan zoeken. "Ik ben gefascineerd geraakt door het suprematisme van de Russische kunstenaar Kazimir Malevich", vertelt Claes. "In de jaren 20 schilderde hij een zwart vierkant op een wit canvas, wat erg vooruitstrevend was in die tijd. Malevich wilde komen tot de essentie. Vanuit dat idee ben ik aan mijn nieuwe collectie begonnen." Het resultaat is minimalistisch en kwaliteitsvol, een androgyne en geometrische look die verder bouwt op haar vorige collectie.

En haar collecties zijn een succes. "Ik ben er trots op dat ik al elk jaar mijn collectie heb kunnen tonen op de modeweek in Parijs en dat ik mee naar Londen mocht." "Mijn grootste droom is mijn eigen defilé op de fashionweek in Parijs", gaat ze verder. "Maar mijn droom op korte termijn is doorbreken op de Japanse markt. In Parijs verwacht ik de Japanse kopers. Bovendien was er totaal onverwacht belangstelling van Chinese kopers in Londen."

Next Stop: Paris

SHOWROOM Belgium is van vrijdag 3 maart tot woensdag 7 maart te bewonderen in Galerie Magda Danysz in Parijs. De gelukkige deelnemers zijn deze editie a.KNACKFUSS, Black Balloon, Lisa Colpaert, Calogero Di Natale, Céline De Schepper, Conni Kaminski, filles a papa, Olivia Hainaut en WOLF. by Sofie Claes. "Ik kijk er enorm naar uit", zegt deze laatste. "Er zijn enkele geïnteresseerden die in Londen onder de indruk waren van ons Belgisch talent en die in Parijs opnieuw naar de Belgische showroom komen. Het opzet van Londen is dus geslaagd", besluit Agnes Wené.

RA staat naar goede gewoonte met een eigen showroom op de modeweek in Parijs. De beste winkels ter wereld komen hier nieuw talent ontdekken in de RA Showroom. Voor Parijs heeft RA slechts vier ontwerpers geselecteerd die hun vrouwencollectie mogen voorstellen: Paula Selby Avellaneda, Niels Peeraer, Anna Kushnerova en Elise Gettliffe. De showroom is dit jaar in de eigen winkel in Parijs die op 23 januari 2012 werd geopend.

© 2012 - StampMedia - Emily Daelemans


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 02/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 02/03/2012