Benny Bax, de levende nachtmerrie van restauranthoudend Vlaanderen, bracht op 15 april een bezoekje aan Genk. Hier zou hij opnames draaien voor het nieuwe seizoen van het VT4-programma De Smaakpolitie.

In De Smaakpolitie bezoekt Bax etablissementen en onderwerpt hij de respectievelijke keukens aan een grondige inspectie. Kapotte onderdelen, te warme koelkasten of erbarmelijke hygiëne straft hij af voor de ogen van tv-kijkend Vlaanderen.

Deze keer komt Genk aan de beurt. Bax wist te vertellen dat Genk tot nog toe goed scoort. "Hygiëne is van groot belang in de keuken", legt Bax uit. "Haarnetjes bijvoorbeeld vind ik een must. Een mens verliest gemiddeld tweehonderd haren per dag. Een haar zit vol bacteriën. Stel je eens voor dat die in je eten terechtkomen!"

Onhygiënische wanpraktijken

Volgens Bax maken vooral de kleinere eethuizen een slechte beurt. "Kosten kunnen hoog oplopen in de horeca. Al te vaak stellen uitbaters reparaties uit. Dat gaat ten koste van de hygiëne."

De bezoekjes van deze hygiënist zijn onaangekondigd. De beelden die je ziet zijn dus niet in scène gezet maar bittere en vaak smerige realiteit. Bax pleit voor meer overheidscontroles. "Hier en daar zie ik weerzinwekkende wantoestanden. Maar mensen voeren pas actie, als het echt misloopt, zoals in het Quick-restaurant in Frankrijk."

© 2011 - StampMedia - Lieze Neven, foto: Christoffer Allegrezza