Snowjam, het Belgische kampioenschap snowboard en ski in Frankrijk, was ook dit jaar een succes. De formule van een kampioenschap aangevuld met feestjes werkt al 11 jaar. Voor de eerste keer werd het gebeuren verplaatst van het lager gelegen deel van Les Deux Alpes naar het midden van het dorp.

De tweede week van de paasvakantie stond voor vele ski- en snowboardliefhebbers al lang aangestipt in hun agenda. Snowjam, georganiseerd door de Vlaamse Ski en Snowboard Federatie en GlobeEvents, is een van de grootste en belangrijkste freestyle-evenementen van het jaar. Er wordt naar goede gewoonte gestreden om de titel van Belgisch kampioen. Dit spektakel wordt aangevuld met après-ski's en optredens van bekende artiesten.

Big air, slopestyle en halfpipe

Het Belgisch kampioenschap bestaat uit drie disciplines. Big air bestaat uit het maken van een aantal sprongen op grote jumps, kickers genoemd. Slopestyle is een mix van rails, boxen en het maken van sprongen. Halfpipe werd dit jaar afgelast omwille van het wisselvallige weer en het beperkte zicht. De ski- en boardercross (een slalom met grotere en hoger liggende bochten) is een bijkomende discipline.

Bij de skiërs zijn er drie categorieën: junioren (tot en met 17 jaar), senioren en dames. De snowboarders hebben een categorie meer, namelijk jeugd (tot en met 14 jaar). Elke categorie heeft een eigen podium voor elke discipline. Op het einde van de week worden de punten van slopestyle en big air opgeteld en wordt de uiteindelijke kampioen gekozen, bij ski en snowboard telkens een man en een vrouw. Dit jaar viel die eer te beurt aan Timo De Bondt, Katrien Aerts (ski), Seppe Smits en Manon Suffys (snowboard).

Ook worden er elk jaar twee most progressive riders gekozen: een skiër en een snowboarder die dat jaar een grote vooruitgang boekten. Mathieu Verlinden (ski) en David Vanden Boer (snowboard) kregen die prijs.

Ontspanning

Naast de competitie is er ook ruimte voor ontspanning. Dit jaar zette Snowjam een podium neer in het midden van het dorp waar De Jeugd van Tegenwoordig, Gorki en Discobar Galaxie het beste van zichzelf gaven. Daarnaast was er een pub en een discotheek waar onder andere Dropping Dishes, TLP en The Subs speelden. Het wisselvallige weer en de kleine sneeuwstorm kon dit jaar de pret niet bederven. Snowjam 2013 laat al op zich wachten.

© 2012 - StampMedia - Charline Verlinden


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 23/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 23/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Extrasport op 23/04/2012