Het vierde gedeelte van het project Designers in Residence vond op 4 en 5 augustus plaats in C-mine Genk. Het project is een onderdeel van de tentoonstelling The Machine. Dit keer was het de beurt aan het ontwerpster Lore Langedries.

Aan de juwelenontwerpster werd gevraagd om veertien uur lang te komen werken rond haar idee. Met verschillende soorten stof, papier en andere materialen creëerde ze allerlei uiteenlopende vormen en objecten die later verkocht kunnen worden. Langedries onderzoekt hoe ver je kan gaan in de reproductie van alledaagse voorwerpen. Ook is ze geïnteresseerd in hoe nieuwe en industriële technologieën een meerwaarde voor ambachtelijke praktijken kunnen bieden.

Waiting for the people

Op de tentoonstelling stelt kunstenaar Tal Erez het verdwijnen van de stem van de arbeiders in vraag en stelt voor om ze opnieuw aan het woord te laten. Hij gelooft dat nieuwe vervaardigingstechnieken een herstructurering van onze economische systemen kan veroorzaken. Veertien protestborden met elk een afzonderlijke afbeelding zinspelen op onze toekomst. Afbeeldingen van arbeiders uit het industriële tijdperk stellen het verband voor tussen de productiemethoden en de schreeuw om sociaal-politieke verandering.

Betrokkenheid door 3D-vormen

"Opmerkelijk is de betrokkenheid die die ontstaat tussen de bezoekers en de kunstobjecten",, zegt Jo Lefebure (30), bezoeker van de tentoonstelling. Bezoekers kunnen zelf allerlei verschillende potten boetseren door simpelweg hun hand voor een groene laserstraal te houden. ''Zelf betrokken worden bij het productieproces was heel leuk. Op deze manier worden we ons opnieuw bewust van wat er allemaal moet gebeuren om een product te maken."

De tentoonstelling The Machine is nog tot 7 oktober gratis te bezoeken. Surf voor meer informatie naar www.the-machine.be

© 2012 - StampMedia - Valerie Schreurs



Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 07/08/2012