Op zaterdag 12 juli kwamen op het Sint-Jansplein in Antwerpen zo’n 700 mensen bijeen om te protesteren tegen het gewelddadige optreden van de staat Israël. Op die manier wilden de demonstranten hun steun betuigen aan het Palestijnse volk, dat de voorbije dagen een nieuwe golf van geweld moest doorstaan. Bombardementen die intussen meer dan 150 doden eisten.

Begin vorige maand werden in de Westelijke Jordaanoever drie Israëlische jongeren ontvoerd en dood teruggevonden. Sindsdien is de situatie in de Westelijke Jordaanoever en vooral de Gazastrook van kwaad naar erger gegaan. “Israël gebruikt de omgebrachte tieners als voorwendsel om Gaza aan te vallen, terwijl het nog niet eens zeker is dat het om een Palestijnse daad gaat”, vertelt Karim Hassoun, woordvoerder van de actievoerders en voormalig voorzitter van de Arabisch-Europese Liga (AEL).

Onrecht

De demonstranten kwamen op straat om de ontvoering van honderden Palestijnse kinderen, de Israëlische bezetting van het Palestijnse volk en de bombardementen van de jongste dagen aan te klagen. “Ik weet niet of zo’n manifestatie iets uithaalt, maar ik voelde dat het nodig was om mijn steun te betuigen aan de Palestijnen. Ik denk dat het belangrijk is dat we met z’n allen duidelijk maken dat we tegen het project van de staat Israël zijn”, vertelt Ahmed, die enthousiast mee actie voert.

De dominante beeldvorming in het Westen moet het ontgelden onder de manifestanten. “Wij verzetten ons tegen de status quo en de boodschap die in Europa verspreid wordt dat de Palestijnen het probleem zijn”, verduidelijkt Jonathan, die met een Palestijnse vlag om de schouders deelneemt aan het protest.

Boycot en sancties

De manifestanten eisen een duidelijke politieke veroordeling van de Israëlische terreurstrategie en roepen op om de apartheidsstaat te boycotten. Concreet eisen de aanwezigen sancties tegenover de Israëlische staat en een duidelijke stellinginname van belangrijke politieke leiders.

“Er wordt een genocide gepleegd tegen het Palestijnse volk en politieke leiders wentelen zich in stilzwijgen. Ik noem dat schuldig verzuim, wij zijn burgers van Europa en wij roepen onze politici ter verantwoording”, benadrukt Hassoun.

“Free Palestine”

De organisatie liet enkele sprekers aan het woord, zoals Groen-politica Ikrame Kastit, sp.a-gemeenteraadslid Karim Bachar, PVDA-gemeenteraadslid Mohamed Chebaa en schrijver Peter Terryn, die toelicht hoe vrede alleen maar kan volgen dankzij rechtvaardigheid: “Vrede zonder gerechtigheid betekent onderwerping, dat is wat men vraagt van de Palestijnen en dat is onaanvaardbaar.”

Tussen de verschillende toespraken scandeerden de betogers “Free Palestine” en “Israël Dégage”.  Tot slot riep de organisatie op om het niet bij deze manifestatie te laten. “Jullie aanwezigheid hier is belangrijk, maar het mag hier niet eindigen, we moeten er alles aan blijven doen om de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen”, aldus Mohamed Chebaa.

© 2014 – StampMedia – tekst: Arno Kempynck, foto’s: Seppe Malfait