Vanavond vindt het derde evenement van Espectro plaats. ‘E-Motions’ belooft een culturele avond te worden met als doel mensen op een laagdrempelige manier in contact laten komen met diverse soorten kunst.  “'We proberen mensen een gezellig avondje uit te geven, waarbij niets verplicht is”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

In maart 2013 richtten drie Antwerpse studenten, Pieter Vermeyen (20), Ikram Annouri (21) en Maria Livchits (21), Espectro op. De vzw heeft als doel mensen op een laagdrempelige manier in contact laten komen met diverse soorten kunst. Op 4 april, organiseren zij hun derde evenement: E-Motions, waarbij het publiek wederom kan genieten van kunstzinnige uitingen van emoties, hapjes en drankjes.

Verschillende soorten kunst

Het idee voor Espectro ontstond nadat Pieter een indrukwekkend concert in Antwerpen had bezocht waar slechts 20 mensen bij aanwezig waren. “Ik vond dat alle studenten dit hadden moeten zien”,' vertelt Pieter. Hij is van mening is dat mensen te weinig met verschillende soorten kunst in aanraking komen.

“In Antwerpen is er een tekort aan culturele evenementen die een breed publiek aanspreken”, stelt Pieter. “Om dat gemis op te vullen, hebben we het concept bedacht om met laagdrempelige en goedkope activiteiten mensen uit verschillende kunstdisciplines kennis te laten maken.” Pieter merkte dat dit erg lastig was om alleen te doen en riep daarom de hulp in van Ikram en Maria. Zo werd Espectro, afgeleid van het woord spectrum, geboren.

Huiskamerfestival

Het drietal startte met wat vage ideeën, waarna in juli 'kunstfestival voor in de huiskamer' en in november 'een wereld in de stad' plaatsvonden. Ondanks dat elk evenement zich kenmerkt door een andere combinatie van kunstdisciplines, blijft de gedachte hetzelfde. ”We proberen mensen een gezellig avondje uit te geven, waarbij niets verplicht is”, legt Maria uit.

Hun ervaring met de eerste twee evenementen was meteen positief, evenals de reacties van het publiek en de artiesten. Aan de ene kant verrast Espectro de bezoeker door hem te laten genieten van kunst waar hij weinig kennis van heeft. Door mensen uit hun culturele comfort zone te halen verrijkt de organisatie de cultuurkennis van haar publiek. Anderzijds krijgt het drietal veel sympathie en begrip van artiesten voor hun project.

Omdat Espectro weinig subsidie ontvangt, krijgen artiesten slechts een kleine vergoeding. Toch zijn zij vaak bereid om met Pieter, Ikram en Maria samen te werken, iets waarvoor zij heel dankbaar zijn en dat hen motiveert om verder te gaan met hun project.  “We proberen elke evenement steeds weer iets beter te maken dan de vorige”, aldus Ikram. Ondanks dat Espectro groeit en zichzelf wil blijven verbeteren, proberen de initiatiefnemers toch klein te blijven om de intimiteit en de charme van hun activiteiten te behouden.

Kortfilms

Vrijdag vindt het derde evenement van Espectro plaats: E-Motions. Het verzinnen van deze naam noemt Maria een moeilijke bevalling: “We wilden graag iets met kortfilms doen en daar kwamen later muziek, poëzie en een expositie bij.” Hoe beduidt je iets dat zo veelomvattend is? “Wat de verschillende kunstendisciplines gemeen hebben, is dat ze allemaal op hun eigen manier (door technologie) bewegen en emoties uitdrukken”, vertelt Pieter. En zo kwamen zij op de naam E-Motions.

Ook dit evenement belooft weer een gezellige laagdrempelige culturele avond te worden, waarbij je volgens Pieter, Ikram en Maria van het begin tot het eind bij moet zijn, om het concept van Espectro zo compleet mogelijk te ervaren. Bezoekers mogen ook vanavond zelf hun avond indelen. Espectro zorgt voor hapjes en drankjes, en als het publiek tussendoor ook even proeft van de diverse kunstwerken, is het doel van Espectro bereikt.

© 2014 – StampMedia – Lisa van der Waal


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 04/04/2014