Wie droomt er niet van om de hele wereld rond reizen? Voor de 25-jarige Franse jazzpianist Thomas Ehnco is deze droom werkelijkheid geworden. Hij was deze vrijdag de centrale gast in de Club Stage op Jazz Middelheim.

Club Stage

Jazz Middelheim pakt dit jaar uit met een tweede podium, de zogeheten Club Stage. Tussen de optredens op de Main Stage door kan het publiek naar het kleiner podium om nieuwe talenten te ontdekken. Elke dag staat hier een andere artiest, die in verschillende bezettingen speelt. Thomas Ehnco is een van deze muzikanten. Hij brengt een mengeling van jazz en klassieke muziek, waarbij hij aan de luisteraar een verhaal wil vertellen.

Aanstormend talent

De 25-jarige Ehnco wordt vaak bestempeld als een jong, aanstormend talent. Nochtans heeft hij voor zijn jonge leeftijd al een mooi palmares. Zo heeft hij al drie albums uitgebracht en won hij tal van prijzen. “Ik heb de kans gehad om op een hele jonge leeftijd met muziek te kunnen beginnen. Mijn moeder is een zangeres en mijn grootvader is een componist (Jean-Claude Casadesus nvdr.). Op mijn drie jaar begon ik al met viool spelen. Toen ik tien was begon ik met piano en op mijn vijftiende was mijn eerste cd klaar”, vertelt Ehnco.

De piano

Hoewel Ehnco zowel piano als viool speelt, geeft hij toch de voorkeur aan de piano. “Ik heb al altijd van het geluid van de piano gehouden. Mijn vader was zelf een amateurspeler en als kind speelde ik altijd met mijn treintjes onder zijn piano. Van zodra ik ergens een piano zie staan, wil ik er meteen op spelen”, lacht de muzikant.

Thomas Ehnco foto: © Stefan Lambrechts

Ehnco speelt altijd in opperste concentratie, al denkt hij dan niet altijd aan de muziek zelf. “Tijdens het spelen denk ik aan veel dingen op verschillende niveaus. Het eerste niveau is heel reëel en fysiek. In mijn hoofd speelt zich dan af wat ik met mijn handen moet doen. Het contact met het publiek is dan weer een tweede niveau. Het derde en laatste niveau voelt zeer instinctief aan. Het lijkt dan alsof iedereen op een grote boot zit en ik degene ben die met de boot vaart.”

Wereldreiziger

“Als kind droomde ik niet zozeer van een bestaan als muzikant. Mijn grote droom was om ontdekkingsreiziger te worden.”, zegt Ehnco. “Ik droomde ervan om verre reizen te maken en heel de wereld te zien. Pas later droomde ik van een artiestenbestaan. Nu ik effectief muzikant ben, besef ik dat ik ook een beetje een wereldreiziger ben. Ik reis de hele wereld rond en ik voel me echt een ontdekker.”

De toekomst

Ehnco speelde vier sets op het kleine podium van Jazz Middelheim. “Ik geloof dat mijn carrière op een natuurlijke manier zal evolueren. In de toekomst hoop ik op steeds grotere podia te kunnen spelen. Thuis zing ik vaak achter mijn piano, misschien dat ik binnenkort ook voor het publiek ga zingen”, besluit Ehnco.

© 2014 – StampMedia – Karolien Segers; foto's: Stefan Lambrechts


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 15/08/2014