De 23ste editie van Open Monumentendag was een groot succes. Ondanks het tegenvallende weer schat de organisatie dat dit jaar bijna een half miljoen mensen op de been was. Zij spreken van een groot succes met hier en daar zelfs enkele wachtrijen, en dat was in Antwerpen niet anders.

Antwerpen bruiste van het leven op 11 september. Open Monumentendag dit jaar stond in het teken van conflict. Dit thema bleek veel mensen, zowel jong als oud aan te spreken. Lange wachtrijen stonden er bijvoorbeeld voor het oude gerechtshof en aan de politietoren. "Ik vind het een prachtig initiatief", zegt Alexander Jansen, die met zijn dochtertje het gebouw bezocht. "Zo kom je nog eens op plaatsen waar je normaal gezien nooit – of in dit geval zelfs liever niet komt. Vandaag ben ik toerist in eigen stad."

Aangename verrassing

Niet alleen de Belgen genoten van de Antwerpse monumenten, ook de toeristen bezochten gretig de opengestelde gebouwen. Enkele Amerikanen waaronder de tiener John Sutton uit New York vonden al snel de weg naar 't Steen. "Ik kan me amper inbeelden dat deze stenen ouder zijn dan de Amerikaanse nederzettingen. Het is geweldig om als volk een rijke cultuur te hebben en ik denk dat veel mensen hier wel terecht jaloers op zijn. Ik wist totaal niet dat het vandaag Open Monumentendag was dus dit komt als een aangename verrassing."

Aan Open Monumentendag namen 193 steden en gemeenten over heel Vlaanderen deel. Er werden 394 sites opengesteld voor het grote publiek dat kon genieten van 462 verschillende activiteiten.

© 2011 - StampMedia - Lieze Neven


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 14/09/2011