Oostende kleurde zaterdag rood vanwege de tweede fandag van de Belgische nationale ploeg. Desondanks het grauwe weer zakten zowel Vlamingen als Walen af naar de koningin der badsteden om de communautaire geschillen tussen haakjes te plaatsen en gezamenlijk de Duivels toe te juichen.

Om 11 uur waren de Rode Duivels te bewonderen in het volzet voetbalstadion van de plaatselijke ploeg. Zowel jong als oud, man of vrouw, autochtoon of allochtoon, keken met trots toe hoe Lukaku (of was het nu Origi?) de bal bespeelde alsof het een fluitje van een cent is.

Na de training werd er massaal richting Klein Strand getrokken via de door de stad ingezette pendelbussen. De partners van de Duivels hadden elk een standje langs de zeedijk en ook het strand genoot van een podium waar Gangthelabel het publiek opwarmde voor de voorstelling van de spelers.

Allen voor Dries

De toeschouwers konden na het hele podiumgebeuren aanschuiven op het Zeeheldenplein om een handtekening te bemachtigen, of een foto met hun favoriete speler te maken. De niet onknappe, multiculturele ploeg kon ook dit jaar een groot aantal vrouwelijke voetballiefhebbers aantrekken. Kleine peiling bij 100 dames: 12 kwamen voor E. Hazard, 34 voor Courtois, maar Dries ‘Driesje’ Mertens was met 54 stemmen de grote favoriet.

De voetballers rondden de signeersessies af, meteen het einde van deze dag. De jonge nationale ploeg startte de WK-gekte eind juni, verlieten Brazilië misschien net iets te vroeg, maar maakte het Belgische volk daarom niet minder trots. Boodschap die vandaag werd meegegeven: "Tous ensemble" naar het EK!

© 2014 – StampMedia – Sabiha Harrass