The Tree of Life ging het afgelopen filmfestival van Cannes in première. Het nieuwe geesteskind van de bejubelde regisseur Terrence Malick (The Thin Red Line) kreeg zowel boegeroep als een staande ovatie over zich heen. Toch wordt deze film door velen gezien als een frisse wind in de filmwereld.

"Er zijn twee manieren om je leven te leiden, via de natuur en via gratie." Met deze zin begint Malick zijn visuele rollercoaster door het leven van een modaal Amerikaans gezin. Vader (Brad Pitt), moeder (Jessica Chastain) en drie zonen proberen hun leven zo goed en oprecht mogelijk te leven. Toch wordt duidelijk dat het te volgen pad niet altijd even zichtbaar is.

'Arty-farty' meets Malick

Terrence brengt het 'arty-farty' samen met het meesterlijke. Het verhaal zelf stelt niet al te veel voor en staat open voor verschillende interpretaties. Het zijn vooral de beelden en de asynchrone opbouw die deze film zeer sterk maken. Nadat je bijna letterlijk in een verhaal wordt gesmeten zonder enige houvast, reset het verhaal zichzelf weer om keurig synchroon verder te gaan. Malick brengt ons opeens, uit het niets, beelden van het ontstaan van het heelal, het eerste leven op aarde en na een half uur natuur de geboorte van Jack, de oudste zoon.

Nagelbijtend wachten

The Tree of Life is vooral een frisse wind door het hypercommerciële Hollywood. Malick strikte twee grote sterren: Brad Pitt – die zijn rol verrassend sterk speelt – en Sean Penn. Daarbij liet hij de halve filmwereld nagelbijtend wachten en hield hij de spanning erin door zijn lippen stijf toe te houden.

De vele prangende vragen die Chastain fluisterend richt tot God, de problemen binnen het Amerikaanse gezin, de vele metaforen en het beklijvende gevoel dat de mens maar een mier op deze aardbol is, doen de twijfel rijzen of deze film veel bezoekers gaat trekken. Maar de ongewone verteltechniek en de bizarre beelden hebben nu al een klassieker gemaakt.

Malick zet met zijn vijfde film in veertig jaar een grote stap vooruit. De alternatieve Hollywoodfilm heeft een nieuwe meester gevonden, die op geheel eigen wijze met beeld en techniek omgaat.

The Tree of Life is vanaf 18 mei in de Belgische bioscopen te zien.

© 2011 - StampMedia - Lieze Neven