Turkije in het nieuws: op bezoek bij de Turkse studentenclub TOY

De Turkse gemeenschap in België komt de laatste maanden meer dan eens in het nieuws. Er wordt veel gepraat over Erdogan, het referendum, de dubbele nationaliteit,… Maar wat vinden Belgisch-Turkse jongeren daar zelf van? Wij gingen op bezoek bij TOY, een Antwerps-Turkse studentenclub.

Oprichter en voorzitter Orkun Sögütlü (24), vice-voorzitter Tayfun Anil (21) en penningmeester Onur Sarioglu (21) zitten samen in het presidium van TOY, voluit: Turkisch Organized Youth. De studentenvereniging in Antwerpen bestaat sinds september 2015 en telt nu ongeveer 100 leden. “Het grootste deel van de leden is Turks, maar alle kleuren, religies en etniciteiten zijn welkom”, legt voorzitter Sögütlü uit.

De voorzitter merkte op dat Turkse studenten niet echt betrokken waren bij het verenigingsleven en richtte daarom de club op. Volgens penningmeester Sarioglu is TOY een goed alternatief voor de studentenverenigingen die er al waren. “Turkse mensen worden hierdoor meer betrokken bij de universiteit. Soms voelen ze zich niet goed in hun vel bij andere clubs”, klinkt het. “Omdat wij ook Turks zijn, vormt dat een gemeenschappelijk punt met hen.”

TOY organiseert behalve uitstappen en avonden ook economische, historische en politieke lezingen. Daar komen niet alleen Turkse jongeren op af, maar ook andere studenten die geïnteresseerd zijn in de Turkse politiek of traditie. “Niet elke avond heeft iets met Turkije te maken en dat willen we ook niet”, vertelt vice-voorzitter Anil. “Onze vereniging heeft ook geen politieke kleur”, vult Sögütlü aan. “Het is niet zo dat we bepaalde politieke meningen niet aan bod laten komen op onze lezingen.”

Anders dan bij vele studentenclubs, organiseert TOY geen TD’s. Dat wordt vervangen door de TOY-avonden. “Hier worden Turkse en andere tradities ingebouwd”, legt Sarioglu uit. “Zo willen we een gezellige avond creëren met live muziek en samen eten.”

© 2017 – StampMedia – Tekst: Stien Verdick, Video: Anouk Mathys

vorige volgende