City Flow, één van de grootste drum and bassevents in België, viert vandaag haar vierde verjaardag. Er zal gefeest worden in zowel Belgïe, Nederland als het Verenigd Koninkrijk. Wat voor de organisatoren begon als een fuif voor Chrysostemos, groeide uit tot het event van hun dromen.

Wij spraken met Frank Raes (23) en Carlos Michielsen (24), ook wel gekend als Gunman & Judah. We hebben elkaar leren kennen in het laatste jaar van het middelbaar”, steekt Carlos van wal. “Om onze laatste honderd dagen te vieren, kwamen we op het idee om een fuif te organiseren. Zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Jullie vieren met City Flow jullie vierde verjaardag. Wat is er allemaal veranderd?

Carlos: “Toen we op school zaten, was het meer een zijproject. Nu is het iets waar wij elke dag mee bezig zijn. Elk moment dat we wakker zijn, eigenlijk. Ik denk niet dat er een betere manier is hoe dit had kunnen lopen.'

Frank: 'Vooral op het gebied van programmatie hebben we nu kunnen doen wat we wilden. We hebben de meest gekke en exclusieve combinaties naar Antwerpen kunnen halen. Dat is echt iets waar we trots op zijn. Op de affiche prijkt Zinc, een artiest waarvan niemand dacht hem ooit terug te zien in de drum and bassscene. Zo'n dingen zijn een hele grote eer voor ons.”

Jullie vieren jullie verjaardag niet alleen in Antwerpen. Ook over het Kanaal en in Nederland zal er gefeest worden. Is er veel verschil?

Frank: “Antwerpen is een thuismatch. Wij zijn hier nog maar vier jaar bezig, maar voelen ons enorm thuis. We krijgen hier ook enorm veel appreciatie. Het is totaal anders in de UK: de scene daar ligt op een ander niveau. Om een voorbeeld te geven: onze editie in de UK doen we samen met Random Concepts. Die zijn al negen jaar bezig!'

Heel veel artiesten staan te popelen om naar jullie events te komen, hoe komt dat?

Carlos: “Wij hebben die artiesten altijd al welkom laten voelen. We zorgen voor een goede hotelkamer, deftige maaltijden en leuke sfeer backstage.”

Frank: “Of je nu bovenaan de line up staat of onderaan, iedereen krijgt dezelfde behandeling. Dus voor de kleinere artiesten is het een bangelijke ervaring om naar hier te komen. En door mond-aan-mond-reclame is dat rondgegaan. Ook het feit dat we elke editie hebben uitverkocht sinds maart 2012, werkt enorm goed als reclame.”

Zijn er toch nog dingen die jullie willen bereiken?

Carlos: “World domination!” (gelach)

Frank:  “We zijn er wel mee bezig: we willen de wereld zien met City Flow. We zouden ook ons festival, dat we elke zomer houden, willen opkrikken naar het grootste drum and bass festival van de wereld... Een wereldtour zou inderdaad het toppunt zijn, maar dat is niet makkelijk.”

Twee jaar geleden zei Frank tijdens een interview met StampMedia dat jullie de underground drum and bass wilden blijven promoten. Is het nog underground nu?

Frank: “Goede vraag. Het is nooit zijn undergroundaspect verloren. Er komt nu eenmaal meer volk naar toe, maar of je kan zeggen dat het niet meer underground is...”

Carlos: “Het blijft een alternatieve muziekstijl, er is nog steeds een grote groep jongeren die niet naar deze muziek luistert.”

Frank: “Echt commercieel is het niet, het is nu eenmaal geen pop. Wij hebben het wel goed gepusht. We proberen ons publiek, dat er zeker en vast is, zo goed mogelijk te verwennen met onze events.”

Om af te sluiten, wat mogen de mensen verwachten van 4 OF YEARS CITY FLOW?

Frank: “Vibes van begin tot einde met eender welk genre binnen de drum and bass. Van de meest sexy muziek tot de meest agressieve sounds. Het gaat ook een mijlpaal worden voor mensen die van old school houden, met de terugkomst van ZINC en een exclusieve set van DJ Hype. Er komen ook een paar grote jongens die van ver komen: onder meer Hoogs, Bachelors of Science en Mutt. Het gaat een onwaarschijnlijk kleurrijk en warm weekend worden voor iedereen die komt.”

© 2014 – StampMedia – tekst: Thomas Verstrepen, foto: Eli Alders



Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 03/05/2014