© CC Unsplash/Paul M.

Brussels parlementslid Hannelore Goeman (sp.a) ging begin maart de uitdaging aan om te overleven met €60, in het kader van de inleefweek voor armoede. Geen gemakkelijke opdracht, dat is zeker. “Ik eet al heel de week lasagne,” schrijft ze op haar website. “Natuurlijk wist ik dat het moeilijk zou zijn. Maar dat het zo moeilijk was, heb ik onderschat,” zegt Goeman. “Na één week besef ik dat mensen in armoede zich moeilijk op iets anders kunnen concentreren dan proberen rond te komen. Constant puzzelen, afwegen wat hoeveel kost is een full time job.”

© CC Unsplash/Anna Kaminova

Is het dan echt onmogelijk om gezonde voeding te combineren met een krap budget?

Gezonde voeding duurder? Ja en nee.

De Harvard School of Public Health deed in 2013 een onderzoek naar het prijsverschil tussen gezonde en ongezonde voeding. Uit onderzoek bleek dat gezond eten $1,5 (of €1,20) per dag duurder is dan ongezond eten. Wekelijks betekent dat dus een extra budget van €8,40 voor een gezond eetpatroon. Dat klinkt veel, maar weegt volgens de onderzoekers niet op tegenover de extra ziektekosten die met een ongezond dieet gepaard gaan.

Ook het British Institute of Economic Affairs (IEA) deed een gelijkaardig onderzoek in 2016. Daar komen ze tot de conclusie dat gezond eten vaak niet duurder is dan hun ongezonde tegenhangers. Sommige gezonde producten, zoals bruine rijst of mager gehakt, zijn duurder dan ongezonde producten, maar over het algemeen is gezonde voeding zelfs goedkoper volgens het onderzoek. Zo zijn flessen water goedkoper dan frisdranken, en kraantjeswater al helemaal. De goedkoopste cornflakes zijn ook vaak de gezondste en je betaalt over het algemeen minder voor magere dan voor volle zuivelprodcuten.

Is gezonde voeding dus duurder? Dat hangt ervan af…

Gezonde voeding vs. lasagne

Toegegeven, het is moeilijk om onder de prijs van een lasagne bolognese (tussen de €1,19 en de €3,59 voor een eenpersoonsportie, afhankelijk van je supermarkt) te blijven als je kookt met verse groenten. Maar ik wilde het toch even proberen, dus trok ik vol goede moed naar de dichtstbijzijnde discountsupermarkt. Tip voor wie het zelf eens wil proberen: verse groenten en fruit zijn vaak goedkoper op de markt.

Gemakshalve nodigde ik een vriendin uit om te komen eten en samen te koken. Eten bereiden voor 2 personen is nu eenmaal makkelijker en goedkoper dan voor 2, en samen de afwas doen is ook een pak gezelliger! Ik maakte een gevulde paprika met couscous, vegetarische wokreepjes en groenten.

Wat ik nodig had:

2 paprika’s (€1,25)

Een halve courgette (€1,89 voor een verpakking van 2, dus €0,47)

Een half bakje champignons (€0,95 voor 1, dus €0,47)

Vegetarische wokreepjes (bakje van 175g, €1,29)

Couscous (150g, €1,49 voor 500g, dus €0,45)

Alles samen komt dit op €3,93 voor 2 personen, €1,97 per persoon dus. Onder de prijs van de goedkoopste lasagne geraak ik dus niet, zelfs niet zonder vegetarische wokreepjes, dan komt het op €1,32 per persoon. 

Conclusie

Ja, het is mogelijk om gezond te eten met een beperkt budget. Verse groenten zijn belangrijk, en die kan je voor weinig geld in de supermarkt of op de markt kopen. Het internet staat bomvol gezonde recepten waar je inspiratie kan opdoen. Zo kijk ik vaak op budgetkoken.be, en ook de meeste supermarkten hebben op hun website gezonde en betaalbare recepten staan. Het samen koken kan ik ook alleen maar aanraden, dat is leuker dan alleen en je hoeft niet per se op café om het gezellig te maken. Win-win!

vorige volgende