Enkele maanden geleden deed de Antwerpse comedian Vitalski heel wat stof opwaaien met de try-outs van zijn nieuwste show. Na een proces van veel vallen en opstaan, trekt hij nu met de show Mijn Leven Met Leterme door Vlaanderen.

Met Mijn Leven Met Leterme begint Vitalski aan zijn tiende comedyshow. “Ik herinner me een interview met Kamagurka van twee jaar geleden in de Financieel Economische Tijd,” legt Vitalski uit, “waarin hij zegt dat hij het raar vindt dat geen enkele humorist iets doet met de vreemde tijd waarin we leven. Ik ben die uitdaging aangegaan, maar ik moet zeggen dat ik er mijn peren mee heb gezien.”

Moeizaam proces

Eén van de moeilijkheden was het integreren van humor in de voorstelling. “Ik kan niet verwachten dat mijn publiek de politiek volgt”, verduidelijkt Vitalski. “Ik kan wel grappen vertellen over Patrik Vankrunkelsven, maar als niemand weet wie dat is dan sta ik nergens. Ik ben moeten blijven zoeken naar een manier om dat over te brengen, en ik ben daar in geslaagd. Maar dat ging zeer moeizaam.”

De eer van censuur

Een tweede hindernis deed zich voor tijdens de try-out in Temse, waar zijn voorstelling in het jeugdhuis werd geschrapt. De censuur leidde tot een opstoot van media-aandacht. “Ik ben toen tien dagen een superster geweest,” zegt Vitalski. “Ik was erg blij, omdat ik nog steeds in de in de naweeën zat van de beschuldiging van de aanranding van Joyce Van Nimmen. Die betichting heeft mijn carrière in twee geknakt. Ik raakte niet van dat vernederende imago af. Het schandaal in Temse is pasmunt geweest. Dit was ook negatieve berichtgeving, maar het tegenovergestelde van vernedering. Iedere artiest is blij als hij wordt gecensureerd met een edel product. Een echte artiest moet op een natuurlijke manier dissident zijn.”

Deborah Ostrega

Oorspronkelijk werkte Vitalski voor de show samen met WillyWilly (ex-gitarist van The Scabs) en Deborah Ostrega. Ook dat liep niet zoals gepland. “Eén dag voor de Limburgse première sms’te Deborah Ostrega dat ze uit het project stapte,” vertelt Vitalski. “Een donderslag bij heldere hemel. Ik probeer zo veel mogelijk te benadrukken hoe zeer ik haar talent bewonder en hoeveel hulp ik van haar heb gehad. Maar ik kan niet verdoezelen dat ze mijn hart gebroken heeft. Ze heeft de grootste fout gemaakt die een artiest kan maken: je fans in de kou laten staan. Dat doe je niet.” De rol die voor Ostrega was weggelegd, zal nu door Vitalski zelf opgevangen worden.

Vernieuwend

“Ik ben om verschillende redenen trots op deze voorstelling,” besluit Vitalski. “Ten eerste omdat ik mijn vijanden opnieuw een klop op hun bakkes geef door te bewijzen dat ik mijn register kan uitbreiden. Maar ik ben vooral blij voor het publiek dat mij al een decennium lang volgt. Die mensen kan ik nu iets nieuws geven.”

Mijn Leven Met Leterme gaat op 23 oktober in Antwerpse première in de Arenbergschouwburg. Nadien brengt Vitalski  de show nog tot mei 2009 in diverse culturele centra in Vlaanderen.

© 2008 – StampMedia – Carmen Van Oers