Jongeren met een andere moedertaal hebben vaak de neiging die te mixen met het Nederlands. Niet alleen in hun vriendenkliek, maar vaak ook op formelere momenten. Wij gingen op bezoek bij Partrycja Urbas (18), Samuel Allaman (19) en Michael Morozov (18), elk hebben ze hun eigen ervaringen met dit fenomeen.

Bij Patrycja, die Poolse roots heeft, spreken op school veel mensen vaak in hun moedertaal of een mix met het Nederlands: “Zelf scheld ik wel eens in het Pools, gewoon omdat het gemakkelijk is.” Volgens haar gebruiken jongeren vaak straattaal om zich uit te drukken. Ook kan je op die manier dingen bespreken die niet voor andere oren bestemd zijn. “Zo kunnen ze zich beschermen.”

Uniek willen overkomen

Volgens de 19-jarige Samuel speelt de (sub)cultuur waarbij je hoort vooral een rol of je wel of geen speciale straattaal gebruikt. “Jongeren gebruiken het om zichzelf en hun vriendengroep unieker te maken.”

Gebalde vuisten. "Met jongerentaal kan je jezelf beschermen." (Foto © Liesbeth Knaeps)

Volgens Samuel kan je iets onder straattaal rekenen “als je ouders niet mogen weten wat het betekent”. Michael vult aan: “Wil je ze toch laten mee zijn met de straattaal hun kinderen, kunnen ze altijd naar de website van Urban Dictionary surfen. Daar staat zowat alle slang vanover heel de wereld uitgelegd.”

Bied jongeren een alternatief

Michael heeft een Russisch-Oekraïense achtergrond. Ook hij gebruikt soms straattaal, toch probeert Michael hierbij zo weinig mogelijk Russische woordenschat te gebruiken. “Ik woon al sinds mijn zevende in Antwerpen en heb het Nederlands perfect onder de knie,. Ik vind het dus niet echt nodig.”

Volgens Michael zou men jongerentaal in het onderwijssysteem moeten voegen. “Zo kan je jongeren leren hoe ze bepaalde zaken – in formele situaties, anders kunnen verwoorden.” Hen een alternatief bieden helpt ze in het dagelijkse leven. Veel van deze jongeren komen vaak alleen in contact met straattaal, door deze oplossing erken je dit probleem en gaan jongeren gemotiveerd geraken andere woorden te gebruiken. “Het is altijd leuk voor jonge mensen, iets van hun eigen leefwereld toe te passen op school of dergelijke.”

© 2015 – StampMedia – Samir Taif & Thomas Verstrepen


Dit artikel verscheen eerst op Antwerpen.be