Cluj-Napoca in Roemenië, het Russische Ivanovo, Varna in Bulgarije en de Litouwse hoofdstad Vilnius. Dat zijn de vier overblijvende kandidaten voor de titel Europese Jongerenhoofdstad 2015. Dat meldt het Europees Jeugdforum in Brussel.

Op 5 juli werd aangekondigd dat Cluj-Napoca, Ivanovo, Varna en Vilnius de enige vier steden zijn van de twaalf kandidaten uit heel Europa voor de titel Europese Jongerenhoofdstad 2015. Die steden hebben hun selectie te danken aan hun ambitieuze programma's: ze willen de jeugdtewerkstelling in hun stad verbeteren, alsook sociale uitsluiting verhelpen en meer jongeren motiveren om deel te nemen aan stadsactiviteiten en -evenementen.

De volledige lijst van kandidaten voor de Europese Jeugdhoofdstad 2015 luidde: de twee Spaanse steden Badajoz en San Cristóbal de La Laguna, Ganja in Azerbeidzjan, het Zweedse Göteborg, Katowice in Polen, het Italiaanse Lecce, Perm in Rusland, de Georgische hoofdstad Tbilisi en dus Cluj-Napoca, Ivanovo, Varna en Vilnius.

Jaar vol jongerenactiviteiten

De titel Europese Jeugdhoofdstad is een initiatief van het Europees Jeugdforum (European Youth Forum), een internationale organisatie met hoofdkantoor te Brussel die zich inspant voor jongerenrechten. Met de Europese Jongerenhoofdstad van 2015 is de organisatie al aan haar zevende editie toe. Rotterdam kreeg als eerste de titel van Europese Jongerenhoofdstad in 2009. Daarna volgden Turijn (Italië), Antwerpen en Braga (Portugal). Ook de Jongerenhoofdsteden voor 2013 en 2014 liggen al vast, namelijk Maribor (Slovenië) en Thessaloniki (Griekenland). De winnende Europese stad mag de titel van Jongerenhoofdstad gedurende een jaar dragen. Tijdens dat jaar krijgt die stad de mogelijkheid om jeugdgerelateerde culturele, politieke en sociale activiteiten en evenementen te organiseren. Voor Antwerpen hield dat onder andere in dat creatieve jongeren zelf het Antwerps programma mochten invullen en ook de communicatie kwam volledig in handen terecht van zes jonge mensen die zichzelf Generatie A noemden.

"Rotterdam was ons proefproject. Sindsdien nemen er meer en meer steden deel en stijgt ook de kwaliteit van hun inzendingen", zegt Letizia Gambini, communicatieverantwoordelijke bij het Europees Jeugdforum. Gambini vertelt dat dankzij deze titel steden projecten voor jongeren realiseren en meer investeringen doen. Maar de communicatieverantwoordelijke hamert er vooral op dat steden hun jeugd moeten begrijpen en met hen moeten communiceren. "Met dit initiatief willen we bovenal aantonen dat het mogelijk is om Europese beleidsstrategieën te linken op lokaal niveau. En nog belangrijker: dat die strategieën kunnen worden ontwikkeld in samenspraak met de jongeren."

Tot oktober 2012 krijgen Cluj-Napoca, Ivanovo, Varna en Vilnius de kans om meer details te onthullen over hun geplande activiteiten en evenementen, beleidsontwikkelingen en programma. De jury die de uiteindelijke winnaar kiest, bestaat uit vertegenwoordigers van het Congres van Lokale en Regionale Overheden in Europa, het Comité voor Cultuur en Onderwijs van het Europees Parlement, het Comité van de Regio’s, de Raad van Europese Gemeenten en Regio’s, de Adviesraad voor Jeugd van de Raad van Europa, EurActiv, de Universiteit van Montpellier, de Griekse Jeugdraad, het gemeentebestuur van Thessaloniki en het Europese Jeugdforum zelf. Zij komen later dit jaar samen in Brussel om te debatteren over de vier resterende kandidaten en om de Europese Jongerenhoofdstad van 2015 te selecteren.

Prijsuitreiking

De winnaar van de zevende editie wordt in november 2012 tijdens een prijsuitreiking in het Sloveense Maribor, de Europese Jongerenhoofdstad van 2013, bekendgemaakt.

© 2012 - StampMedia - Elien DecommerDit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 10/07/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 10/07/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 10/07/2012