De Vlaamse Jeugdraad roept op om de komende weken massaal de GAS-wet te overtreden en er foto's van te posten op de sociale media. De Jeugdraad wil met de collectieve ongehoorzaamheid een einde maken aan de bestraffing van "normaal jongerengedrag". Er is ook een feest tegen GAS gepland.

"Normaal jongerengedrag is nog altijd strafbaar", zegt Lander Piccart, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. "We willen dat in beeld brengen door er de komende weken foto's van te nemen en te posten op sociale media. Zo willen we een signaal geven aan beleidsmakers dat er iets moet veranderen.”

Last van GAS

Het weekend van 9 tot 11 mei moet het hoogtepunt worden van de actie ‘Last van GAS’. In het weekend van burgerlijke ongehoorzaamheid proberen zoveel mogelijk jongeren een overtreding te begaan. Volgens specialist in internetrecht Patrick Van Eecke is de actie niet zonder risico. "Jongeren die deelnemen moeten beseffen dat ze een GAS-boete kunnen krijgen", waarschuwt hij vandaag in Het Nieuwsblad.

Volgens Piccart zal het niet zo'n vaart lopen. "Ik ga ervan uit dat de lokale besturen toch een beetje gezond verstand hebben. Ze stellen de GAS-boetes zelf in vraag, dus gaan ze zich daar echt mee bezig houden?"

Feest geeft tegengas

Morgen organiseren enkele Gentse studenten ook een benefiet om TegenGas te steunen. Die actie is ontstaan na een betoging door de Actief Linkse Scholieren en Studenten (ALS). “De bedoeling is om via betogingen, allerlei evenementen en acties druk te zetten op lokaal en nationaal bestuur en zo het einde van het GAS-reglement in te luiden. Daarnaast kan je op de website ook juridische informatie vinden over GAS-boetes”, vertelt Mathias Vander Hoogerstrate, een van de initiatiefnemers.

TegenGas bestaat nu ongeveer een klein jaar en we willen dat onder de aandacht brengen”, stelt Vander Hoogerstrate. “We willen bovenal dat het debat over de GAS-boetes niet in de luwte verdwijnt, dat we er blijven over praten. Anderzijds willen we met de benefiet er voor zorgen dat er voldoende financiële middelen zijn. TegenGas is namelijk volledig op zichzelf aangewezen.”

De benefiet vindt plaats in Frontline in Gent en inkom bedraagt 2 euro. Daarvoor krijg je onder andere dj's Jonasty en Filiberke en Blue Nile te horen. “Ik hoop toch op een paar honderd man”, besluit Vander Hoogerstraete.

© 2014 – StampMedia – Joy De Meulemeester en Rik Potoms


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 01/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 01/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 01/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 01/04/2014