De weergoden blijven ons slecht gezind. Na de slechte zomer wordt er komende winter drie maanden lang sneeuwval en temperaturen tot 25° onder nul verwacht. Het Vlaams gewest zorgt voor een kwart meer strooizout. De stad Genk slaat zelfs een dubbele hoeveelheid in.

Het is de Duitse meteoroloog Dominik Jung die met het nieuws op de proppen kwam. Volgens hem komt er voor de lage landen drie maanden sneeuw aan. December wordt een winterse sneeuwmaand. Maar het is vooral in januari en februari dat de temperaturen zullen dalen tot -25° C.

Volgens Heidi Langenus van het KMI zijn betrouwbare uitspraken over de weersverwachtingen nog niet mogelijk. "De bestaande technieken voor seizoensvoorspellingen staan verre van op punt en laten zulke pronostieken zeker nog niet toe", zegt ze. "De huidige methodes zijn nog in experimentele fase en de resultaten zijn weinig betrouwbaar. Vandaar dat we verkiezen geen uitspraken te doen over seizoensvoorspellingen."

Zoutvoorraad

De Vlaamse Overheid wil zich toch al wapenen tegen bar winterweer. Het Vlaamse gewest voorziet een kwart meer strooizout dan vorig jaar. Het gaat dan over zo’n 42.000 ton strooizout. Dit is slechts een peulenschil in vergelijking met de 64.425 ton strooizout die tijdens de winter van 2010 over de straten werd verdeeld. De zoutvoorraad in de stad Genk werd opgetrokken van 300 tot 600 ton.

Maar wat kunnen we zelf doen om de veiligheid te garanderen? Alvast investeren in winterbanden, zo blijkt. Volgens de VAB is de aankoop van winterveilige banden de afgelopen drie jaar fors gestegen. Vroeger maakten winterbanden veel lawaai en werden ze amper verkocht. Tegenwoordig vliegen ze als warme broodjes over de toonbank en is er praktisch geen verschil met gewone banden. Toch garanderen ze een maximale rij- en slipveiligheid op het gladde wegdek, zo geeft VAB aan.

Verenigde Staten

Het noodweer sloeg begin november al toe in de straten van New York. De Amerikaanse Oostkust kreunt onder de zware sneeuwval die de regio rond Manhattan dit jaar extreem vroeg treft. Het noodweer kostte al aan drie mensen het leven en de luchthavens lagen plat. De financiële schade valt al meteen in de duizenden dollars.

Toch is er ook een positieve kant aan het barre winterweer. Het is zo goed als zeker dat we ook dit jaar weer een witte Kerst zullen krijgen.

© 2011 - StampMedia - Tom Rouvrois


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 28/11/2011