Op vrijdag 29 juni vierde Cup Hu!Da, een combinatie van een festival en een voetbaltoernooi, haar vijfde editie. Op deze jubileumeditie haalden de humanistische jongeren van Sint-Truiden alles uit de kast om er een daverend feest van te maken op de terreinen van Sporting Aalst.

Het idee voor dit festival ontstond zes jaar geleden toen een vriendengroepje besloot om na de examenperiode het einde van het schooljaar te vieren door samen te voetballen en te feesten. Al gauw bleek dit bij vele studenten van Sint-Truiden en omstreken in de smaak te vallen en een jaar later vond reeds de eerste editie van Cup Hu!Da plaats.

De organisatie van het festival is in handen van Hu!Da (Humanistische Jongeren Denken Anders), een vrijzinnige vereniging die staat voor gelijkheid, vrijheid en verdraagzaamheid, los van elke godsdienst of politieke strekking. "Dit proberen we in de praktijk om te zetten door het organiseren van verschillende activiteiten en acties, waarvan Cup Hu!Da met voorsprong ons grootste evenement is", zegt een van de organiserende jongeren Aline Ghys. Met een recordaantal bezoekers en voetballers kijkt de organisatie tevreden terug op deze jubileumeditie.

Voetbalfestival

Zestien uur lang zorgden meer dan twintig dj’s, verspreid over twee podia, voor een gevarieerd muziekaanbod gaande van house, reggae en balkan tot drum-'n-bass en dubstep. Voor deze jubileumeditie haalde de organisatie de meest legendarische dj-acts van vorige edities terug, waaronder The Whatevers en Toxidelic, aangevuld met nieuw dj-talent. Ook lokale dj’s komen graag naar Cup Hu!Da: "Ondanks het vroege uur was het heel fijn om een set te spelen in De Tent", zegt Laurens Bervoets (20) van dj-duo Thom & Berry’s. Tijdens de afterparty in De Tent trakteerde special act Luka La Menzo het publiek nog op enkele van zijn hits in het Truiens dialect.

De inschrijvingen voor het voetbaltoernooi waren in een mum van tijd volzet. Met 48 spelende teams in drie categorieën, Jongens -18, Jongens +18 en Meisjes, is Cup Hu!Da goed op weg om het grootste ééndagdurende voetbaltoernooi van Vlaanderen te worden. Op het veld was de competitie voelbaar, maar achteraf aan de toog werd de sfeer heel wat gemoedelijker. Het waren uiteindelijk De Smurfen, Vies Kanaries en FC Achtertuin die met prijzen als een eigen voetbaloutfit en een prijzenpakket van Binkbrouwerij naar huis gingen.

Jubileum

Deze mix van voetbal en muziek blijkt een succesformule waarop de organisatie ieder jaar verder bouwt. Zo werd het festival dit jaar uitgebreid met Hu!Da Beach, een plek waar jongeren reeds op woensdag en donderdag konden genieten van een drankje en wat muziek in de Hu!Da Lounge. Degenen die het stilzitten na de examens echter beu waren, konden samen voetballen, frisbeeën, volleyballen of deelnemen aan het Viking Kubbtoernooi.

Op de festivaldag zelf vonden ook verschillende workshops plaats, waaronder visagie of schilderen met Truiens kunstenaar Rudie Eurlings. De meer avontuurlijke jongeren konden zich wagen aan de klimmuur, maar vooral de streekbierlounge en de cocktailbar waren populair. Als kers op de taart op deze jubileumeditie barstte rond middernacht nog een vuurwerk los boven het feestende festivalterrein.

© 2012 - StampMedia – Tekst en foto’s: Tine Stas


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 01/07/2012