Op zaterdag 23 juni speelde Alex Van der Zouwen, beter bekend als Kraantje Pappie, op het Factor J²-podium van Genk on stage. Jongeren stonden te springen en te dansen op zijn grootste hit Waar is Kraan? Ook zijn rechterhand op het podium Steve Campbell was van de partij.

Op de vraag of hij voor de eerste keer in Limburg is, kan Van der Zouwen niet antwoorden. "Sinds dit jaar kom ik regelmatig in België, maar ik heb er nog geen idee van in welke provincie wij zitten", lacht hij.

Crane

De naam Kraantje Pappie is afgeleid van een stoel en een bed. "Op een bepaald moment liep ik rond in de IKEA in Parijs. Daar heette een stoel kraantje en een bed papi. Die combinatie werd Kraantje Pappie."

Van der Zouwen treedt op onder de naam Kraantje Pappie, heeft de bijnaam Kraan en titelde zijn album Crane. Toch wil Kraan geen statement maken. "Het album heet Crane omdat mijn bijnaam ooit Kraantje Pappie was. Dat werd dan Crane. En die bijnaam is het fuifbeest in Alex Van der Zouwen." Des te bekender Kraan wordt, des te meer zijn vrienden hem terug gewoon Alex noemen.

Invloed

Kraan wil zich niet per se onderscheiden van andere artiesten. "Ik doe waar ik zin in heb. Als ik mij laat beïnvloeden door anderen, kan ik mezelf niet meer zijn. Ik heb thuis zelfs albums van Gers Pardoel en The Opposites liggen, maar ze zijn zelfs nog niet uitgepakt."

De Nederlandse rapper leerde meer van Amerikaanse en Engelse artiesten, zoals Ludacris. De Amerikaanse rapper maakt een onderscheid tussen hiphop en commerciële muziek. "Het is belangrijk om een balans tussen beide genres te vinden", aldus Kraan.

Waar is Kraan?

Kraan weet niet hoe het komt dat de single Waar is Kraan? zo'n groot succes werd. "Uiteindelijk beslist het publiek of een single een hit wordt of niet", zegt Kraan. De rapper vindt dat hij heel veel geluk heeft gehad. Hij heeft de single op het juiste moment uitgebracht.

Waar is Kraan? was op een kwartiertje geschreven. Bovendien werd de tekst nog aangepast twee weken voor de release. "Het toppunt is dat ik geen single wou maken van Waar is Kraan? Hoe dom zou dat geweest zijn?", lacht hij.

© 2012 - StampMedia - Oriana Maruca, Anke Dom, foto's: Pauline Poelmans