© RV

Welke effecten hebben vooroordelen op een mensenleven? Jennifer Alba Baez Matos vertelt hoe armoede en vooroordelen ervoor zorgden dat ze op school onderschat werd.

Wat gebeurt er als niet iedereen meetelt?
Uit ervaring kan ik je vertellen hoe het voelt als je er niet bij hoort. Als je niet gewaardeerd wordt omwille van je achtergrond en vooral om je diploma. Als ik terugblik op mijn schooltijd herinner ik me nog heel goed hoe de secretaresse me bij haar riep met de vraag waarom mijn boeken nog steeds niet betaald waren. Ze vertelde me dat ik van richting zou moeten veranderen omdat het te duur was voor mij en het in de toekomst nog moeilijker zou worden. Als twaalfjarige heb je daar simpelweg geen antwoord op. Je voelt je slecht omdat je weet hoe moeilijk de situatie thuis is. Het is iets wat je met niemand wil delen, omdat je je er voor schaamt.

Wat de secretaresse echter niet besefte is dat ze mijn zelfvertrouwen en mijn grote dromen hiermee wegnam. Mijn leerkracht van het zesde leerjaar zei me nog dat ik kon studeren wat ik wilde, dat Latijn zeker een optie was. Ik had grote verwachtingen, maar de houding van de secretaresse deed me enorm veel pijn. Ik huilde vaak. Ik geloofde dat ik niet ver zou geraken in het leven. Het was voor mij bijzonder belangrijk om hogere studies te volgen om uit de armoede te geraken. Geen enkel kind verdient het om op die manier behandeld te worden, en zeker niet op twaalfjarige leeftijd. Ieder kind verdient goede begeleiding. Er zijn kansen en oplossingen voor iedereen.

Minderwaardigheidsgevoel

Met vooroordelen te maken krijgen als kind, heeft grote invloed op je persoonlijkheid en de ontwikkeling ervan. Het creeërt een minderwaardigheidsgevoel, angst en een negatieve kijk op de wereld en je leven. Ik heb me heel lang anders gevoeld en ik heb aan mijn zelfvertrouwen moeten werken. Ik heb alle soorten jobs gedaan en bleef me ‘s avonds bijscholen. Dat was belangrijk om mijn kansen in de maatschappij te vergroten. Geen enkele job gaf me de voldoening die ik zocht in mijn leven. Het geld had ik broodnodig, maar ik wist dat ik meer kon.

Ik geloof in een samenleving waar iedereen gelukkig kan zijn. Waar iedereen gewaardeerd wordt voor zijn of haar talenten. Een wereld waar iedereen de juiste kansen krijgt. Dan pas zullen we een maatschappij hebben die economisch goed zal draaien.


Dit artikel werd gepubliceerd door Mirari op 19/11/2020

vorige volgende