Dinsdag kunnen de Amerikanen naar de stembus trekken, maar sommigen hebben nog betere dingen te doen. In North Dakota vechten de oorspronkelijke inwoners van Amerika voor het recht op proper drinkwater en voor hun land, dat opnieuw dreigt te worden afgenomen.

In 1868 tekenen Amerikaanse Indianen en Europese Amerikanen een verdrag dat de Great Sioux Nation ervan verzekert dat hun land in Dakota beschermd wordt. Anno 2016 wordt dit verdrag met de voeten getreden om olie via een pijpleiding - bekend als de Dakota Access Pipeline - te vervoeren van Dakota naar Illinois.

Historisch verzet

Voor het eerst in honderd jaa kwamen een vijftigtal Native Amerikaanse groepen uit  Canada en Amerika samen om vervuiling van natuurgebied en mogelijke toekomstige ecologische rampen te voorkomen. Ze namen al juridische stappen. Zo konden ze in september Energy Transfer Partners, de projectontwikkelaar van de pijpleiding in kwestie, het werk laten neerleggen. Sinds oktober begonnen die werken opnieuw.

Wat is de Dakota Access Pipeline?

De Dakota Access Pipeline is een ondergrondse pijpleiding die ongeveer 1.900 kilometer lang zal zijn en vier staten zal doorkruisen. Het doel is om olie, gewonnen door middel van het vervuilende proces van fracking, vanuit North Dakota tot in Illinois te brengen. De pijpleiding gaat echter door natuurgebied zoals de Missouri River, een rivier die zo’n zeventien miljoen mensen van drinkwater voorziet.

Daarom zijn er heel wat tegenstanders van de plannen, zoals de lokale bevolking, verscheidene milieu-organisaties en religieuze groepen, de Black Lives Matter beweging en wetenschappers zoals Naomi Klein. Ook Bernie Sanders, Jill Stein (presidentskandidaat voor de Amerikaanse Groene partij) en acteurs zoals Shailene Woodley, Mark Ruffalo, Susan Sarandon en Samuel L. Jackson lieten hun stem horen.

Vanwege de mogelijke milieuschade en toekomstige problemen kan de pijpleiding de leefbaarheid van mensen en dieren in deze omgevingen aantasten. Het zou ook rampzalig kunnen zijn voor de Standing Rock Sioux clan, door wiens heilige gebieden en begraafplaatsen de pijpleiding moet passeren.

Gewelddadig optreden van de politie

Onder toezicht van politiecommando’s in volledig militaire uitrustingen, werden private beveiligingsmaatschappijen toegelaten om hun honden op burgers los te laten. Sinds eind september ging ook de politie meermaals over de schreef om activisten te ontmoedigen: toegang tot water en elektriciteit werd meermaals geblokkeerd en tenten vernield. Bovendien werd berichtgeving door alternatieve media ter plekke zo goed als onmogelijk gemaakt.

Wie heeft er baat bij zo’n pijpleiding?

Uit onderzoek van Little Sis blijkt dat er zo’n 3.8 miljard dollar wordt geïnvesteerd in de bouw van de Dakota Access Pipeline. Grote banken zoals Citi Bank (de hoofdinvesteerder), Bank of America, HSBC, UBS, Goldman Sachs, Wells Fargo, JPMorgan Chase, BNP Parisbas, ABN Ambro en Societe General, maar ook grote oliemaatschappijen en multinationals willen hun graantje meepikken.

De twee grote presidentskandidaten, Hillary Clinton en Donald Trump, besteedden tijdens hun campagnes nog geen minuut aan deze kwestie. Ook Obama ontweek vakkundig vragen rond dit thema vakkundig ontweken. Donald Trump is voorstander van dit soort projecten, en zou er dus waarschijnlijk niets aan doen moest hij verkozen worden. Hillary Clinton blies al warm en koud rond onderwerpen zoals fracking en de Keystone Pipeline. Enkel Jill Stein, kandidaat voor de Groene partij, is resoluut tegen, en werd zelfs opgepakt bij een protestactie.

Wat na de verkiezingen?

Morgen weten we wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Aangezien geen van beide kandidaten zich over het onderwerp heeft uitgesproken, weet niemand wat dit zal betekenen voor het protest in North Dakota. Wat wel vaststaat is dat van overal mensen hun steun blijven betuigen aan de protestbeweging. Het Spirit kamp loopt ondertussen dagelijks vol en online zijn de hashtags #standingwithstandingrock en #NoDAPL gelanceerd. Mensen kunnen ook hun steun betuigen via de Facebook-pagina. Wij blijven dit verhaal alvast volgen.

© 2016 - Versiety/StampMedia - Mohamed Barrie