(PIDMAG) Thuis draagt de vrouw de broek,
maar lange tijd was het sociaal niet aanvaard om dat kledingstuk als vrouw te dragen. Pas eind jaren zestig van de vorige eeuw mocht een vrouw met een broek op straat paraderen.

In Parijs was het tot vorig jaar zelfs verboden om als vrouw een broek aan te hebben. De tweehonderd jaar oude wet verdween eindelijk uit het strafrecht. Voor het toelaatbaar was om in een broek de straat op te gaan, droeg je een jurk en liefst
nog strak ingesnoerd in een korset.

Begin twintigste eeuw kwam daar verandering in. En dat hebben we te danken aan het stalen ros, de fiets. Fietsen met veel onderrokken aan
was allesbehalve makkelijk en dus begonnen vrouwen pantalons te dragen, tot afgrijzen van de mannelijke bevolking. Fietsende vrouwen werden rond de eeuwwisseling dan ook spottend afgebeeld als onaantrekkelijke manvrouwen.

Strak keurslijf

De eerste wereldoorlog bracht ook een grote verandering met zich mee. Vrouwen moesten de plaats innemen van hun mannen in de fabrieken. Dat ging makkelijker met een broek aan. In de jaren twintig en dertig zetten Coco Chanel en Marlène Dietrich de broek voor vrouwen nog meer in de verf. Chanel ontwierp de eerste echte vrouwenbroek en Dietrich poseerde meteen in een volledig maatpak.

Het was nog wachten tot 1960 voor het maatschappelijk aanvaard was om in een broek buiten te komen. De seksuele revolutie veranderde het beeld van vrouwen voorgoed. Het strakke keurslijf van vrouwen in korset en jurk verdween. Toen de hippies de jaren zeventig kaapten, kregen broeken de bekende olifantenpijpen, maar ook de punkers kregen grip op het kledingstuk. Die droegen het liefst een kapot gescheurd exemplaar.

Van skinny tot baggy

De jaren negentig leerden ons heel wat nieuwe jeansmodellen kennen. Van skinny tot baggy, alles was mogelijk. Anno de jaren 2000 dragen vrouwen en mannen broeken in alle kleuren en modellen. Niemand die nog vreemd opkijkt als je als vrouw het huis durft uit te gaan in een jeans. Toch mogen niet alle vrouwen zich kleden zoals ze willen. In erg religieuze landen is de broek nog altijd een verboden kledingsstuk voor de vrouwelijke gemeenschap. Daar moet de pantalonevolutie nog beginnen.

© 2014 – StampMedia – Joy De Meulemeester
Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 3 Nr. 7 p. 15