Van 12 tot 19 augustus strijkt het Europees Kampioenschap Waterski neer aan het Genkse Albertkanaal. 53 teams uit acht verschillende landen nemen deel aan de waterskirace.

Tijdens de openingswedstrijden voor kinderen, junioren, dames, heren en senioren op zondag 12 augustus streden de teams een eerste keer om de titel van Europees kampioen waterski. Op zondag 19 augustus vindt de finalerace plaats. Dat het gehele kampioenschap op dezelfde locatie wordt georganiseerd is een primeur. "We hebben overwogen om de wedstrijden op verschillende plaatsen te laten doorgaan, maar met de hulp die we krijgen van de stad Genk, de scheepvaart en onze sponsors hebben we het Albertkanaal gekozen", zegt Rita Goossens, lid van de organisatie.

Golven

Het weer zat op de eerste dag van het kampioenschap mee, maar het water was erg wild. "De golven kwamen vooral van opzij, wat ik niet gewoon ben, maar het was wel nog vlakker dan ik verwacht had”, zegt deelneemster Christel Magdeleyns (29). Ook Ronald Ackermans en Leon Feringa van het Rescue Team weten dat het water in Genk altijd redelijk woelig is: "Om een mildere golfslag te hebben, is het parcours wat groter gemaakt."

Formule

Bij de prijsuitreiking van de eerste dag zijn er alleen blije gezichten te zien. Vooral de Oostenrijkse Bianca Bastim (24) is erg enthousiast. Zij werd eerste in de categorie Dames Formule 3 met een snelheid rond 100 kilometer per uur. "Ik had het helemaal niet verwacht. Ik ben nog maar net bevallen van een tweeling, dus dit is pas weer mijn eerste seizoen. En dan meteen een winst in een Europese wedstrijd! Ik ben heel erg tevreden!"

Nieuwsgierig

Naast familie en supporters van de deelnemers zakten heel wat nieuwsgierige toeschouwers af naar het Albertkanaal voor de openingsrace. Diepenbeekenaar Frank Tans (30) kwam samen met zijn vrouw en zonen Dries (6) en Stef (2) genieten van de race en het mooie weer. "Ik had nog nooit een waterskiwedstrijd gezien en ken de sport ook niet echt, maar Dries en Stef vinden het wel eens leuk om te zien", vertelt Tans.

Shuttle

Tussen de wedstrijddagen kunnen de deelnemers gebruik maken van de shuttledienst naar Genk voor een bezoek aan het stadscentrum of C-Mine. "Maar meestal blijven ze hier ter plaatse op de camping aan het kanaal om te oefenen voor de wedstrijden, want het zijn echte waterratten", zegt Goossens.

© 2012 - StampMedia – Tine Stas, foto’s: Machteld Bollen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 16/08/2012