Archieffoto: Simone Biles in actie op de Olympische Spelen van 2016. © Flickr

Ogen te kort tijdens het wereldkampioenschap Gymnastiek in Antwerpen. In het Sportpaleis tonen de gymnasten zich van hun beste kant. Zondag vonden de eerste kwalificaties voor de vrouwen plaats. Vooral de terugkeer van Simone Biles zorgde voor spanning in de zaal. Dat voelde ook onze reporter in de zaal Mouna Vannot.

Naar de Spelen of niet?

Het wereldkampioenschap Gymnastiek vindt dit jaar plaats van vrijdag 30 september tot en met zondag 8 oktober in het Antwerpse Sportpaleis. Er zijn vier onderdelen: de evenwichtsbalk, vloerwerk, de brug met ongelijke leggers en de sprong.

Wie met het nationale team in de top 12 eindigt, bemachtigt een rechtstreeks ticket naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Aan de nummers 13 tot en met 15 wordt een niet-nominatief ticket uitgedeeld. Deze teams mogen één atleet naar voren schuiven om deel te nemen aan de Spelen.

Exact tien jaar geleden won ze als 16-jarige hier haar eerste wereldkampioenschap ooit. 25 wereldtitels en zeven olympische medailles later staat de Amerikaanse Simone Biles opnieuw in Antwerpen, waar het allemaal begon voor haar.  “De cirkel is rond”, vertelt ze in een interview op Sporza.be met Nina Derwael. Derwael behaalde in Tokio goud voor België aan de brug met ongelijke leggers. “In deze arena (Sportpaleis, red.) kwam ik aan als een nobody en ging ik buiten als een wereldkampioen. Dat had ik echt niet verwacht”, aldus Biles.

 Terugkeren deed ze in stijl, want Simone Biles haalt tijdens het laatste onderdeel in de kwalificaties voor het Amerikaanse team groots uit. Ze doet bij de sprong een ‘Yurchenko’, gevolgd door een dubbele hoeksalto. Dat laatste element wordt als zeer gevaarlijk gezien en komt dus weinig tot niet meer voor. Nu krijgt het de naam ‘Biles II’. Biles eindigt dan ook als eerste in de individuele ranking van het algemeen klassement.

© Mouna Vannot

België op halve krachten

Onze Belgische trots Nina Derwael kon maandag zelf niet op de planken staan. Door een schouderoperatie stond ze aan de zijkant, wel zeer hard te juichen voor haar teamgenoten. Ook Lisa Vaelen kon niet deelnemen door klierkoorts. De Belgische vrouwen zijn uiteindelijk niet in de top 12 geraakt. Ze waren zeer goed voorbereid en waren er klaar voor, maar op de evenwichtsbalk ging het mis. Na enkele foutjes, nieuwe pogingen en mooie prestaties eindigden ze achtste na hun kwalificaties. Er volgden nog 14 landen, waarvan de teams beter scoorden. Zo werden ze van hun achtste plaats en daarna ook uit de top 12 gestoten.

Ticket naar Parijs

De Belgische mannen kwamen zaterdag al eens in actie, maar scoorden evenmin een teamticket voor de Olympische Spelen. Zij vielen buiten de top 12 en behaalden dus niet de selecties. Luka Van den Keybus verzekerde wel een plaats in de individuele selecties en gaat dus naar Parijs. Daarbij komt nog een niet-nominatief ticket bij voor één van de mannen door hun vijftiende plaats als team. Naar welke individuele Belgische gymnast het ticket zal gaan, is nog niet bekend.

Het WK loopt nog tot en met zondag. Vandaag zijn er nog de teamfinales, morgen en overmorgen de allroundfinales. Het WK wordt afgesloten met de toestelfinales.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen op 04/10/2023.

Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 06/10/2023.

vorige volgende