Tom Boonen rijdt na winst in de World Ports Classic 2012 in topvorm naar het wereldkampioenschap in Valkenburg. "En", zegt hij zelf: "we hebben daar als Belgen één van de beste ploegen."

De World Ports Classic 2012 is één van de wedstrijden in aanloop naar het WK in Valkenburg (Nederland) op zondag 23 september. Is zo een wedstrijd de ideale voorbereiding op een WK? Tom Boonen blijft op de vlakte. “Als ik daar een goeie uitslag rijd, kan ik dat besluit trekken”, zegt de Belgische Kampioen droog.
Voelt Boonen zich nu topfavoriet? Hij blijft er zo mogelijk nog droger bij: "Ik heb gewonnen, dus mag niet klagen. Deze overwinning bevestigt alleen maar dat het snor zit met mijn conditie. Ik zal mezelf nooit tot topfavoriet bombarderen."

Cauberg

Een herhaling van het WK 2005 in Madrid, waar Tom Boonen onder de gevleugelde woorden van Michel Wuyts (Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?) na een massaspurt naar de zege reed, zal Valkenburg niet worden. Met onder meer verschillende beklimmingen van de Cauberg zal de wedstrijd een zware dobber worden.

Gilbert en slecht weer

Toch wil Boonen de Cauberg niet als grote scherprechter aanwijzen. "Iedereen spreekt over de Cauberg, maar het grote gevaar komt van de wind die door de open vlakten raast”, vertelt hij. De koers hard maken lijkt dan een juiste strategie voor het Belgisch team. En daarvoor heeft Boonen al iemand op het oog: Philippe Gilbert. Wordt Gilbert dan geen concurrent? “Het is een luxe om twee erg goede renners in een team te hebben. We moeten dat voordeel dan ook uitspelen”, vertelt Boonen. "Het is hopen op slecht weer, dan maken we kans”.

Zwaar programma

Hoe zal Boonen de laatste weken voor het WK nog doorbrengen? “Alles wat nu nog komt, staat in het teken van dat WK", zegt hij. "Veel trainen en wedstrijdritme opdoen, is de boodschap.” Een zwaar programma waar Boonen vrede mee neemt. “Men heeft me ooit verteld dat koersen zwaar is", glimlacht Boonen. "Blijkbaar hadden die mensen toen gelijk”, voegt hij er fijntjes aan toe.

© 2012 - StampMedia - Niels Timmermans, foto: Sander Carollo


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 03/09/2012