© Sofie Terryn

Afgelopen weekend gooiden enkele toppers een laatste keer de benen los voor de X2O Badkamers Trofee in Hamme alvorens komend weekend af te zakken naar het wereldkampioenschap veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide. Jumbo-Visma haalde andermaal de buit binnen. Wout van Aert reed met overmacht naar zijn negende overwinning van het seizoen en ook Fem Van Empel reed voor de dertiende keer de tegenstand op een hoopje. Volgen dit weekend nummer 10 en 14 voor van Aert en Van Empel?

Het seizoen 22-23 betekende in het vrouwenpeloton de ontbolstering van heel wat jonge talenten. De Nederlandse Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck), Shirin Van Anrooij (Baloise Trek Lions) en Fem Van Empel (Jumbo-Visma) regen de overwinningen aan elkaar, terwijl de ervaren ‘rotten’ zoals Marianne Vos (Jumbo-Visma) en Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) vaak met lege handen achterbleven.

Het zijn de nieuwe namen die komend weekend het meeste kans maken op hun eerste wereldtitel. Het wordt een strijd onder de jonkies: Van Empel tegen Pieterse, de Europese kampioene tegen de kersverse Nederlandse kampioene. Of kan Ceylin Alvarado (Alpecin-Deceuninck), ook vrouw in vorm, op zoek naar een tweede wereldtitel? Als twee honden vechten om een been, loopt de derde er immers vaak mee heen…

Bij de mannen domineren Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) al jaren het veldrijden. Ook dit jaar waren de onderlinge confrontaties spektakelstukken om duimen en vingers van af te likken. Ze gaven elkaar geen duimbreed toe en een sprint (of technische mankementen) moest vaak uitmaken wie de handen in de lucht mocht steken. Dat zal op het WK in Hoogerheide niet anders zijn. Na een jaar afwezigheid op het wereldkampioenschap zijn ze er beide klaar voor om er een ware vertoning van te maken. Het belooft het spannendste WK in jaren te worden. Laat van Aert zijn sprintersbenen spreken of laat van der Poel de tegenstand halverwege al achter met een explosieve uitval?

Alles lijkt erop dat de tegenstand in Hoogerheide enkel een derde plaats kan winnen, van Aert en van der Poel kunnen enkel een eerste plaats verliezen.

vorige volgende