Het muzikale zomerinitiatief van de stad Antwerpen Muziek in de wijk strijkt iedere donderdag van augustus neer op het De Coninckplein. Naast Cubaanse ritmes en urban beats vond je op het plein ook een streepje geschiedenis: de Indonesische culturele organisatie Solo Indah vierde er de 78ste verjaardag van de onafhankelijkheid van het land.

 “We vieren vandaag (17 augustus, red.) de onafhankelijkheid van de Nederlandse kolonisator. De kolonisatie door de Nederlanders duurde 350 jaar”, zegt Patries Wichers van de Antwerps-Indonesische organisatie Solo Indah.

“De onafhankelijkheid is voor alle Indonesiërs belangrijk, dus ook voor zij die hier in België en Antwerpen wonen. Ze hebben nog steeds een nauwe band met hun moederland. 17 augustus wordt ieder jaar wereldwijd gevierd.”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leefden de Indonesiërs ook een tijd onder de Japanse bezetting. Na de capitulatie van Japan op 17 augustus 1945 riep Soekarno, de eerste president van Indonesië, de onafhankelijkheid van het land uit. “Maar Nederland heeft dat moment nooit officieel willen erkennen”, zegt Wichers. Tot afgelopen juni. Toen erkende de voormalige Nederlandse premier Mark Rutte in de Kamer dat Indonesië op 17 augustus 1945 “volledig en zonder voorbehoud” onafhankelijk werd van Nederland.

In Indonesië wordt de onafhankelijkheid traditiegetrouw gevierd met grote parades overal in het land en muziek, dansende mensen en veel eten. “Dat is ongeveer wat we hier ook doen”, lacht Patries. “Vandaag wonen er 477 mensen van Indonesische afkomst in Antwerpen. We vieren deze dag bijna altijd binnen de gemeenschap. We eten samen, maken muziek en met Solo Indah brengen we het verhaal van de onafhankelijkheid ook naar buiten op evenementen als deze, om het bekender te maken bij het grote publiek.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 18/08/2023.

vorige volgende