© Mustafa Körükçü

Gisteren kwamen in Brussel zo’n 30.000 mensen op straat voor het klimaat. De betoging  kaderde in een wereldwijde actie in honderd landen. Vakbonden, jeugdhuizen, grootouders, studenten: allemaal waren ze aanwezig. “Ik kan niet geloven dat we hier nog steeds voor op straat moeten komen,” luidde het op een van de vele pamfletten.

Door de straten van Brussel weerklonken de slogans van duizenden mensen – jong en oud. “On est plus chaud que le climat” en “Tous ensemble” zijn de welgekende strijdkreten van de klimaatbetogers. De manifestanten traden in de voetsporen van Anuna De Wever, die door pers en camera’s overspoeld werd. De regen en wind hield hen niet tegen om voor de tiende week op rij hun stem te laten horen. De Wever was deze week vergezeld van haar oma, waarvan ze de rolstoel vooruitduwde in de mars.

Druk op klimaat en tewerkstelling

Elke Maes is lid van de christelijke vakbond ACV. Zij vindt het belangrijk om als vakbond deel te nemen aan de protestactie. “De wereld is in transitie en daar zijn we al lang mee bezig, alsook met het klimaat. Vanuit de verschillende sectoren waarin wij actief zijn, is duurzaamheid erg belangrijk,” zegt ze. Volgens het ACV legt de druk van het klimaat vaak druk op de tewerkstelling. “Wij zijn daar in onze bedrijven voortdurend mee bezig, ook al is dat niet altijd even duidelijk. Daarom is het zo belangrijk dat we hier vandaag zijn en we dat signaal geven aan de buitenwereld. Er moeten dringend maatregelen genomen worden.”

Verschillende scholen trokken naar onze hoofdstad om er deel te nemen aan de historische protestactie. Luka, een jongen uit de lagere school, houdt een groot bord in de lucht waar op geschreven staat “Er is geen planeet B”. “De Aarde is aan het opwarmen. De Noordpool is helemaal aan het smelten en dat zorg ervoor dat de zeespiegel stijgt. Ik vind het belangrijk om samen op straat te komen,” zegt hij.

Wereldwijde protestactie

Wereldwijd kwamen er duizenden betogers op straat. De Berlijnse politie telde 20.000 mensen, de Weense 10.000. Bij onze zuiderburen in Parijs waren er enkele duizenden manifestanten, net zoals in Polen. Ook iets verder van huis, in New York en Johannesburg, betoogden mensen voor het klimaat. Zij waren met opvallend minder deelnemers: in beide steden zouden er zo’n 50 mensen op straat zijn gekomen.

vorige volgende