Ons redactieteam in Genk ging tijdens de paasvakantie aan de slag met ons magazine (PIDMAG). Op een week tijd werkten ze, onder leiding van gasthoofdredacteur Erhan Demirci, een editie uit over België en wat het betekent om Belg te zijn. We beginnen bij het begin: een voorwoord van de gasthoofdredacteur.

Gallia Belgica, ooit het noordelijke deel van Gallië, vandaag het mooiste stukje aarde op onze planeet. Lichtjes overdreven, ik weet het, maar zo nu en dan mag dat wel eens, vind ik!

We maakten dit magazine in de nasleep van de aanslagen in Brussel én dit in aanloop van het EK voetbal in Frankrijk, dat we trouwens gaan winnen met onze multiculti Rode Duivels, maar dat terzijde. Het eerste was een serieuze klap, dat valt niet te ontkennen. Maar om het in mooie beeldspraak te zeggen én het bij sport te houden: we hingen in de touwen maar kruipen héél snel weer recht. We laten ons niet doen. Met z’n allen, tous ensemble, als één blok, als één hecht land vechten we terug!

Figuurlijk, want voor het eerst voel ik in België een onderlinge solidariteit die ook echt gemeend is. Het wij-versus-zijverhaal vervaagt sinds kort in een ons-verhaal. “Eindelijk”, juich ik dan, want dat is wat dit mooi landje verdient.

We zijn het land van de superdiversiteit. Verschillende roots, talen en culturen verbonden onder één en dezelfde driekleur. Verbonden in een trotsheid om Belg te zijn. Want trots en dapper zijn we wel, vraag maar aan Julius Caesar.

Dit gevoel had ik ook meteen bij de jonge en enthousiaste redactie met wie ik een week mocht samenwerken. Een bonte bende ongeregeld met enorm veel talent. Zij wilden op een originele wijze een beeld schetsen van onze samenleving, van het nieuwe België, zoals ze vandaag is. Een leuke boodschap waar ik graag aan wilde meewerken, want “L’union fait la force”

© 2016 - StampMedia - voorwoord: Erhan Demirci, gasthoofdredacteur; Video: Charis Van Looveren  en Laura Vanden Boer