Willem Nagels en Hajar Chahchahi wonen in Wilrijk en zijn sinds drie jaar een gelukkig getrouwd koppel. Willem is 28 en geboren in Mechelen. Hajar is 26 en groeide op in Antwerpen. Ondanks al hun verschillen is er één ding dat hen verbindt: hun visuele beperking. 

Het begon allemaal zes jaar geleden in het Provinciaal Centrum voor Volwassenonderwijs Markgrave in Antwerpen, waar personen met een visuele beperking ondersteuning kunnen vinden. Hajar volgde er een opleiding koken en huishoudelijke taken om haar zelfstandigheid te vergroten, Willem volgde er de informaticalessen en zat in een sportgroep.

Liefde op het eerste 'gezicht'

Willem was tijdens de eerste ontmoeting meteen onder de indruk van Hajar. “Toen ik haar voor de eerste maal zag, dacht ik al: 'dat dat kan wat meer worden'." Voor haar was de relatie in het begin puur vriendschappelijk, maar twee maanden later sloeg de vonk toch over. Nog drie jaar later stapten ze in het huwelijksbootje. Ondertussen maken ze elkaars zinnen af.

Toch verliep hun opvoeding niet hetzelfde. Willem is blind van bij de geboorte en werd door zijn ouders heel los gelaten. “Afhankelijk van de bereikbaarheid met het openbaar vervoer of de mobiliteit van mijn vrienden, spraken we ergens af en trokken erop uit. Het was meestal met vrienden die ook een visuele beperking hebben, en ook nu spreek ik nog steeds meestal af met mensen die een visuele beperking hebben.”

Voor Hajar liep dat iets anders. Zij was slechtziend tot haar twaalfde. Daarna verdween haar zicht helemaal: “Ik had niet veel hobby's. Na school ging ik soms winkelen met mijn tante of mijn moeder. Maar in het weekend bleef ik veel thuis.” Haar tante speelde een belangrijke rol als begeleidster wanneer ze het openbaar vervoer gebruikte. Haar omgeving had het wel moeilijk om de katholieke Willem te aanvaarden. “Willem moest eerst moslim worden. Hij mocht niet zomaar met mij een koppel vormen.”

Maar dat hield de liefde niet tegen. Willem bekeerde zich, het koppel trouwde, en ondanks heel wat hindernissen, kijken ze nu enkel nog vooruit.

© 2016 – StampMedia – Pieter-Jan Clement; foto: Stefan Lambrechts


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 22/06/2016