Als leerkracht help je dagelijks jongeren kennis, vaardigheden en attitudes verwerven om hen te vormen tot geïnformeerde en kritische burgers. Wij geloven dat een flinke portie inhoudelijke mediawijsheid daarbij kan helpen

Lespakket

We bieden een hapklaar lespakket ‘Mediawijsheid’ aan. Dit lespakket sluit aan bij de vakoverschrijdende eindtermen. Dat bestaat uit volgende lesmappen, die elk minimum één lesuur duren, inclusief een leuke opdracht:

 • Het Medialandschap in Vlaanderen:
 Wie zijn de grote mediaspelers op de Vlaamse markt en hoe bepalen de mediagroepen en journalisten wat nieuwsconsument en journalist op het bord krijgt? Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.
   
 • Recht op Afbeelding:
 Wat zijn de regels wanneer je iemand fotografeert of filmt? Wat kan de impact zijn als je je niet aan die regels houdt? Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.
   
 • Diversiteit in de Media:
 Hoe representatief zijn de Vlaamse media? Hoe werkt beeldvorming en stereotypering? Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.
   
 • Mag een journalist alles?
 Wat zijn de rechten en plichten van een journalist? Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.
   
 • Fake News: In dit educatief pakket ontdek je de verschillende vormen van Fake News en een checklist om foutieve en misleidende nieuwsberichten te herkennen. Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.
   
 • Complottheorieën: Was de maanlanding fake? Was 9/11 een 'inside job'? En zijn alle celebrities lid van de Illuminati? Als die beweringen bij jou een belletje doen rinkelen, ben je al in aanraking gekomen met een complottheorie. Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.
   
 • Identiteit en Polarisatie: Deze vorming vertelt je hoe identiteit wordt opgebouwd, wat meerlagige identiteit is, en welke impact die hebben op hoe mensen naar elkaar kijken. Daarna kom je meer te weten over het verband tussen identiteit, polarisatie en uitsluiting. In heel de vorming bekijken we ook de rol die de media spelen in de manier waarop ze identiteit en polarisatie versterken. Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.
   
 • Les- en gespreksmethodiek thema mensen met vluchtverhaal: Hoe organiseer je een dialooggesprek met je klas rond het thema mensen met vluchtverhaal? Via deze link kan je hiervoor een lespakket downloaden. De eerste mogelijkheid is een nieuwkomer uitnodigen in je klas. Hiervoor vind je een uitgewerkte methodiek. De tweede mogelijkheid is werken met videogetuigenissen van jongeren met een vluchtverhaal. Daarvoor vind je een aantal video’s en een presentatie waarin deze verwerkt werden. Ideaal om met je klas in gesprek te gaan over het thema. Dit lespakket werd samen met Tumult vzw ontwikkeld en getest in het kader van het Other Talk project: onze ervaringen en aanbevelingen zijn te vinden in het rapport.

 

KLAS OP STAP
We ontvangen je op onze redactie via klasopstap.be. Maak een afspraak en bezoek onze redactie in hartje Antwerpen. We tonen je hoe de jongerenredactie werkt en we koppelen er indien gewenst ook een mediawijze workshop aan.

OKAN
We bieden OKAN-groepen workshops op maat aan. Wil je aan taalgewenning werken via mediawijze workshops? Dit kan zowel op de redactie van StampMedia zelf als in je eigen klas.

WORKSHOPS
Wil je met je leerlingen (3e graad secundair) één of meerdere uren specifiek rond een mediawijs of journalistiek thema aan het werk met een workshop? Of wil je aan de slag met een hippe digitale tool als Storymap, Timeline of Videoscribe? Of toch liever fotografie, video of het schrijven van artikels? Stuur gerust een mailtje naar info [at] stampmedia.be en onze medewerkers tonen je graag de weg.

LESMATERIAAL
Wil je in de lessen graag aan de slag met artikels van StampMedia? Of liever met één van onze thematische jongerenmagazines? Alle artikels zijn vrij te gebruiken mits bronvermelding.

TARIEVEN

 • Lespakketten en lesmateriaal gratis te verkrijgen
 • Lesgever: 50€ per uur + verplaatsingstijd
 • Workshop halve dag (inclusief materiaal): 200€ per begeleider
 • Workshop hele dag (inclusief materiaal): 350€ per begeleider
 • Klas op stap: gratis rondleiding (combineerbaar met workshop of lespakket)
Zelf een projectvoorstel? Geef ons een seintje via info@stampmedia.be!

Vorig schooljaar kregen wij Kris Custers op bezoek in het Sint-Martinuscollege in Overijse. Hij heeft onze derdejaars een fijne workshop gegeven rond ‘Het recht op afbeelding’.  

Onze leerlingen (jongeren) gaan vandaag niet altijd op de juiste manier om met ‘afbeeldingen’, zowel met afbeeldingen van zichzelf als met afbeeldingen van anderen. Vanuit die optiek was deze workshop bijzonder interessant. De leerlingen werden geconfronteerd met afbeeldingen van zichzelf op Facebook, kregen een aantal cases voorgeschoteld, konden vragen stellen over wetgeving en er werd met hen op zoek gegaan naar manieren om op een kritische manier om te gaan met alle mogelijke vormen van afbeeldingen. 

Al deze zaken kunnen bovendien gekoppeld worden aan de VOETEN, de vakoverschrijdende eindtermen, waar elke leerkracht aan moet werken met zijn leerlingen.

De spontaniteit en de fijne humor van Kris maakte het verhaal helemaal af.

Kristof Steeno

Leerkracht Nederlands – Geschiedenis

Sint-Martinuscollege Overijse

Je hebt ongetwijfeld getalenteerde leerlingen in je klas die graag creatief aan de slag gaan met woord en beeld. Vertel hen over StampMedia en de talrijke gratis workshops die we hen ook in hun vrije tijd aanbieden om hun skills aan te scherpen!