StampMedia tekent deze zomer present op meerdere festivals. Zo ook op de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten. Reporters Ege Tokman en Omar Bouiraamane vroegen bezoekers hun mening over de dansstijl bubbling. In Nederland was daar recent commotie over ontstaan omdat de organisatie van het Zomercarnaval in Rotterdam de dansstijl wilde verbieden. De organisatie vindt bubbling ‘vulgair, ordinair en ongepast is in het bijzijn van kinderen.’

Bubbling is een typerende dansstijl uit de Afro-Caraïbische cultuur. De organisatie van het Zomercarnaval in Rotterdam wilde onlangs bubbling verbieden tijdens hun feest. In het reglement van Stichting Zomerfestival Nederland staat het verbod uitgelegd: “Dansen kan heel provocerend en/of vulgair zijn. Vooral met z’n tweeën, als bepaalde seksuele bewegingen op straat worden nagebootst. Dit is niet toegestaan. Ook het dansen van bubbling is niet toegestaan. Dit wordt door de organisatie gekenmerkt als een provocerende, ordinaire dans.”

Op de Antilliaanse feesten in Hoogstraten zal er de voorbije dagen ongetwijfeld ook veel ‘gebubbeld’ zijn. We vroegen enkele bezoekers naar hun mening over de dansstijl en de discussie erover. “Bubbling is deel van een cultuur”, zegt de Nederlandse Myrte Wijs.

Sara Limanya-Balila uit Antwerpen deelt die mening. “Bubbling is gelijkwaardig aan andere dansstijlen en vormen van cultuur. “Gezien de geschiedenis die Nederland heeft met de Antillen en de Caraïben zouden ze beter moeten weten. Ze zouden toch moeten weten dat dat deel is van hun cultuur. Waarom ga je bij die mensen dat dan afnemen?”

De Antilliaanse Feesten viert dit jaar zijn 40-jarig bestaan. Het festival in het Antwerpse Hoogstraten is een smeltkroes van muziekstijlen, genres en culturen.


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 12/08/2023.

vorige volgende