Vanaf 4 mei is er in Antwerpen een gloednieuw stadsspel voor jongeren: De Verdachte. Samen met vrienden trek je met een gps door ’t stad met slechts één opdracht: vind de ontvoerder van Vivi Blanco. Tips krijg je van de rappers van de Sint-Andries MC’s en schilder Quinten Matsys.

"Die kan het niet zijn, hij is toch allergisch voor konijnen!", roept Patrycja enthousiast. Een paar omstaanders op de Handschoenmarkt kijken vreemd op, maar ze zet haar zoektocht alweer verder. Samen met enkele vrienden en vriendinnen speelt ze namelijk ‘De Verdachte’. Het gps-spel begint met de ontvoering van Vivi Blanco. Een van de spelers wordt - onterecht - aangeduid als de dader. Het doel is dan om de echte dader te zoeken. Alle spelers krijgen een lijst met mogelijke daders en een gps. Op het scherm verschijnt een kaart van de stad met icoontjes. Die wijzen aan waar er tips te vinden zijn. Wanneer je denkt te weten wie de dader is, moet je die aanduiden in de gps. Als je goed hebt gegokt, is het spel voorbij en heeft jouw team gewonnen. Als je het fout hebt, mag je nog eens raden. Weer fout? Dan is het spel afgelopen en word je opgepakt. Game over...

Een tip uit het graf

Patrycja en haar vriendin Polina zijn alvast erg enthousiast over De Verdachte. Bij de start van het spel krijgt hun team een gps en schieten ze meteen weg in de richting van de Melkmarkt voor de eerste halte: café De Rots. De tip daar is een rapliedje van de Sint-Andries MC’s. Veel wijzer worden de teamleden er niet van, dus lopen ze verder richting Handschoenmarkt, waar schilder Quinten Matsys hen een tip geeft vanuit zijn graf.

Daarna volgen de tips elkaar snel op: hakmessen op boodschappenlijstjes, DNA-onderzoek in een geheim lab in het Steen, een spectaculaire ontsnapping, een code in de Kammenstraat en een vaag bewakingsfilmpje in de Oudaan. Wanneer de deelnemers op de Meir de laatste tip binnenkrijgen, is iedereen behoorlijk moe. En het moeilijkste moet nog komen: wie heeft het nu gedaan? De meisjes leggen alle tips bij elkaar en zoeken er twee mogelijke verdachten uit. Helaas, ze zijn allebei onschuldig. Op het scherm verschijnt de melding dat ze opgepakt zijn en terug mogen komen. Gelukkig maakt de andere groep dezelfde vergissing. Er zijn geen winnaars. “Het was toch keiplezant! Dan is verliezen niet erg”, zegt Polina.

De Verdachte  is op vraag van de Antwerpse jeugddienst ontwikkeld door La Mosca, de makers van andere gps-spelen zoals The Target en het klimaatspel.

Praktisch:
Je kan De Verdachte elke dag spelen met je vrienden, je jeugdvereniging of klas. Het spel kan zelfs meerdere keren een andere dader. Reserveer wel tijdig via mail!
De Verdachte is voor 4 tot 24 spelers - prijs: 20 euro per groep - deverdachte [at] outpost.betarget="_blank" - www.jeugd.antwerpen.be/deverdachte

© 2009 - StampMedia - Noémie Six, Video: Sam Heijens en Aisha Belorf


Dit artikel werd gepubliceerd in de Nieuwe Antwerpenaar op 01/05/2009
Deze reportages werden gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 04/05/2009
Deze reportages werden gepubliceerd door JeugdWerkNet op 04/05/2009
Dit artikel werd gepubliceerd door Crooze.fm op 04/05/2009